Казусът с "Новакс" Джокович - въпросите и отговорите

След задържането на летището Новак Джокович е настанен в хотел в Мелбърн

© Reuters

След задържането на летището Новак Джокович е настанен в хотел в МелбърнВъзможността рекордьорът по титли от Australian Open Новак Джокович да защитава шампионското си отличие вече изглежда минимална. В началото на седмицата сърбинът замина за Мелбърн след получено разрешение за медицинско изключение от изискването за задължителна ваксинация, като то му е било дадено от две комисии - на здравните власти в щата Виктория и на Австралийската тенис асоциация. Два дни по-късно състезателят се оказа на прага на депортиране от Австралия.


Казусът постави на масата много въпроси, отговорите на част от които все още са във въздуха. Такъв остава и въпросът дали сърбинът е ваксиниран или не.


Това, което се знае със сигурност, е, че Джокович е получил отказ да влезе в страната заради проблем с визата. Адвокатите му са успели да му спечелят няколко дни, като решението на местните власти за евентуалното му депортиране ще бъде взето в понеделник - седмица преди началото на турнира (първите мачове са на 17 януари).
След задържането на летището носителят на 20 титли от Големия шлем е настанен под карантина в хотел, ползван от правителството за такива цели.


Какви са правилата


От началото на пандемията Австралия е една от страните с най-строги правила и ограничения, но и с едни от найвисоките показатели за ваксиниране - по официални данни към 6 януари почти 92% от австралийците над 16 години са с поне две дози (в Сърбия са поставени близо 8.3 млн. дози, които се означава по две дози да са получили почти 56% от населението). От декември за влизане в държавата има нови изисквания, като в случая на спортистите, участващи в състезания, е задължително да са ваксинирани срещу коронавируса.


Има оставена вратичка за изключения по медицински причини. Според австралийския Age Джокович е поискал да бъде в списъка с изключенията, като се възползва от една от точките с твърдението, че е преболедувал вируса в рамките на последните шест месеца.


Министър-председателят на Австралия Скот Морисън заяви, че ще бъдат изисквани доказателства, защото в противен случай Джокович "ще бъде качен на първия самолет за дома".


Граждани със сръбски знамена се събраха пред хотела

© Reuters

Граждани със сръбски знамена се събраха пред хотела


От 15 декември в страната се допускат напълно ваксинирани, които имат виза. Те трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди заминаването. Задължително е и да са ваксинирани - нещо, което се удостоверява с декларация за пътуване. Сертификатът за ваксинацията и останалите документи трябва да бъдат представени три дни преди заминаването.


Неваксинираните се нуждаят от това да бъдат одобрени за списъка с изключенията, което става срещу представяне на набор от документи. Това може да се направи от властите в конкретен щат, но границата на Австралия се контролира от федералните власти и тяхна е последната дума.


Карантината и други правила се определят от правителствата във всеки щат, поради което има различия в отделните територии на страната. Във Виктория, където се намира Мелбърн, е необходимо пристигащият да си направи PCR или антигенен тест в рамките на 24 часа от пристигането и да се карантинира до излизане на резултата, след което има свободен достъп.


Случаят на "Новакс Джокович"


В конкретния случай с Джокович има неща за изясняване. Сърбинът се зарази с коронавируса още в първите месеци на пандемията, когато организира турнир с участието и на Григор Димитров.


Впоследствие водачът в световната ранглиста създаде усещането, че е настроен по-скоро срещу ваксините. Въпреки това той отказа да говори по темата и да заяви дали е ваксиниран с твърдението, че това е личен избор и каквото и да каже, може да се приеме и тълкува погрешно.


Затова и обявяването, че на Asuatralian Open могат да играят само ваксинирани тенисисти, фокусира вниманието върху Джокович. Казусът изглеждаше решен, когато сърбинът заяви, че заминава за Мелбърн след получено изключение. Последваха много коментари, които вероятно са принудили и местните власти да погледнат по-строго на случая.


Демонстранти разпънаха транспаранти пред хотела, в който беше заведен Джокович

© Reuters

Демонстранти разпънаха транспаранти пред хотела, в който беше заведен Джокович


Още преди два месеца властите във Виктория настояваха, че правилата ще са строги и че няма да допускат неваксинирани на територията си. Тогава се появи вратичката с "медицинските изключения". За целта бяха създадени две нови комисии. Едната е от тенис асоциацията на Австралия и включва епидемиолози и специалисти, а втората е от здравната администрация на Виктория, съставена също от специалисти. Твърдението на Age е, че Джокович е получил зелена светлина и от двете.


На пресконференция в сряда властите не потвърдиха, че са прегледали подробно документацията на екипа на Джокович, колкото са високите стандарти, които настояват, че прилагат. Не е бил потърсен контакт с чуждестранните лекари, подписали се под документите. Няма лабораторни изследвания, не е проверена автентичността на документи и показания и дали не са фалшифицирани. Това е довело и до ситуацията на границата - когато са поискани съответните документи, властите са решили, че те не покриват убедително изискванията за прилагане на въпросното медицинско изключение за допускане в страната.


Последваха поредица събития (още самото пристигане на самолета с Джокович), които може да се обобщят така - граничните служби дават на властите във Виктория да разберат (формално такова искане не е било отправяно), че ако не гарантират по собствените си процедури и тестове, че Джокович покрива изискванията, няма да го пуснат в Австралия.


Освен това всекидневникът The Age съобщава, че здравните федерални власти два пъти са се обръщали писмено към директора на Australian Open Крейг Тили с предупреждение, че за неваксинираните не се гарантира, че ще бъдат допуснати в страната. Писмата от Здравния департамент и от министъра на здравеопазването през ноември поставят въпроса защо двете комисии от тенис асоциацията и от щата Виктория са дали разрешение на Джокович, пише изданието. Според източници на Age документът на Джокович е бил сертифициран само от един лекар.


"Правилата са си правила. Влизането с виза изисква двойна ваксинация или медицинско изключение. Уведомен съм, че такова изключение не е налице и в резултат на това той е обект на същите правила като всички останали", заяви Морисън.


Вече се знае, че в Австралия са влезли няколко тенисисти с подобни медицински изключения. Затова местните власти започват проверки на документацията им.


За самия Джокович, наричан вече "Новакс Джокович", остава опасността освен от депортация заради ограниченията да получи виза, след като вече е пристигнал в Мелбърн. Възможно е и той да получи забрана да влиза в Австралия за три години.


Джокович е рекордьор с девет титли от Australian Open

© Reuters

Джокович е рекордьор с девет титли от Australian Open


Според Мери Кук, професор по право от Университета на Сидни, спорът за визата може да има сериозни последици за Джокович. Тя обяснява, че всичко с документите е трябвало да бъде изчистено, преди сърбинът да потегли от Дубай към Австралия.


Кук допълва, че процедурите в Австралия са така написани, че ако си кандидатствал за неподходящата категория виза, на границата има много малко възможности да кандидатстваш за правилната. Освен това вече издадена виза се отменя, а това има дългосрочни последици - законът дава възможност да му бъде забранен достъп до Австралия за три години. Освен това винаги по границите - не само на тази, но и на други държави - ще го питат "депортиран ли сте някога и отказвана ли ви е виза" с всички последици от това.


В това време бащата на Джокович - Сърджан, го обяви за Спартак на новото време и за борец за справедливост. Президентът на Сърбия Александър Вучич също се включи, като заяви, че опитва да окаже всякаква подкрепа на тенисиста.


В темата се включи и друг от големите съвременни тенисисти - Рафаел Надал. След победата си в мача от турнира в Мелбърн испанецът каза, че съчувства на Джокович, но и че сърбинът е знаел какви могат да бъдат последиците от решенията, които взима. Надал призова и за ваксинация. "Нормално е хората тук да се разочароват. Те минаха през много тежки ограничения, не можеха да пътуват от едно място на друго", каза Надал.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK