Новак е Христос! Сред изблик на национализъм братът на Джокович разкри къде е проблемът


Роднините на сръбския тенисист Новак Джокович дадоха в четвъртък емоционална пресконференция в Белград, пълна с националистически лозунги и лъжи, които след това баща му Сърджан повтори пред стотици събрали се пред парламента. Той си позволи и да нарече австралийския премиер "говедо" и сравни сина си с Исус Христос, който като него "беше разпнат и изтърпя много неща, но все още е сред нас, Новак също е разпнат".
Едно от неверните твърдения, повтаряни и от държавни лидери на Сърбия, е, че Джокович бил държан пленен в затвор и не го пускат да си тръгне.


Вътрешният министър Карен Андрюс каза днес: "Джокович не е държан в плен в Австралия. Той е свободен да напусне страната по всяко време, ако пожелае, и граничните служби ще уредят това."


Докато журналисти се опитват да разберат какво точно се е случило с визата при пристигането на тенисиста в страната, брат му Джордже разкри важна подробност:

"Новак и екипът му никога не са разговаряли с австралийското федерално правителство. Единственият начин, по който е получил виза, е като комуникира с Tennis Australia (организаторите на турнира в Мелбърн) и Австралийската тенис федерация. Те имат партньорско споразумение с федералното правителство за изключенията за турнира. Така че има три начина да се влезе в Австралия с такива изключения, Новак не е кандидатствал, екипът му не е кандидатствал, а това е поискано от Tennis Australia."


Медии в Австралия вече разказаха, че преди повече от месец здравното министерство на страната изрично е предупредило организаторите, че има затегнат режим за достъп от чужбина, според който дори преболедували през последните 6 месеца от COVID-19 ще влизат само след приключило ваксиниране. Какъв е статутът на сърбина и на какво основание му е дадено изключение, не се съобщава.


Правителството на щата Виктория, където се играе Australian Open, се дистанцира днес от случилото се, като заяви, че не е виждало кореспонденцията между организаторите от Tennis Australia и федералното правителство.


Визата на Джокович е анулирана и той е отведен в общежитие за чужденци с неговия проблем, очакващи решение на съда - ако обжалват - или депортиране. Адвокатите му оспорват основанието на граничните власти (те са подчинени на федералното правителство, имащо последната дума и за визите) да не признаят здравните документи, на базата на които е получил изключение и виза. Заседанието е отложено за понеделник, а процедурата може да продължи седмици.


Близките му в Сърбия обаче видяха зад всичко това някакъв огромен заговор.


Новак е Христос! Сред изблик на национализъм братът на Джокович разкри къде е проблемът


"Те държат нашия Новак, нашата гордост, в плен. Новак е Сърбия и Сърбия е Новак! Те тъпчат Новак и по този начин газят Сърбия и сръбския народ", каза баща му Сърджан. Лидерът на тази далечна страна Австралия, Скот Морисън, чието име казва всичко на сръбски, дръзна да нападне Новак и да го изгони, преди да е влязъл в страната. Искаха да го подценят, да го повалят на колене и не само него, но и нашата страна, нашата прекрасна Сърбия!"


В Австралия вътрешното министерство потвърди, че разследва начина, по който е дадено изключение от карантинните правила за други двама състезатели от турнира.


Сърджан Новак продължи с неверните твърдения в Белград:


"Изведнъж казват, Новак, Балканеца, получил специално изключение. Срамота! Не само Новак, но и още 26 тенисисти са получили същото като Новак! Новак и екипът му имат същите документи като тези 25 играчи, които са дошли без проблеми. Искат да унижат и смачкат Новак. Можеха да му кажат "Не идвай, няма да те пуснем в страната" и всичко щеше да е чудесно, ОК! Но, не! Искаха да го унижат и го държат в затвор, не е задържан - в затвор е. Взели са всичките му неща, дори портфейла му, оставили са му само телефона. Не може да се преоблече, не може да се измие, той е в затвор!"


Новак е Христос! Сред изблик на национализъм братът на Джокович разкри къде е проблемът


Брат му Джордже настоява, че не е нарушен нито един закон или правило на федералното правителство през последния месец на комуникация с Tennis Australia и тенис асоциацията на страната. Приложил бил всички изисквания от ноември и има същите документи като останалите. "Подложиха го на унижение, което може да се нарече дипломатическа обида, когато става дума за най-добрият атлет на нашето време, който е дипломат на Сърбия", добави той.


След това той започна да твърди, че всичко било, за да се попречи на Новак Джокович да играе и да спечели още една титла, с която да постави рекорд като най-добрия тенисист на всички времена.


Баща му говори на митинг пред Скупщината в Белград, където продължи да твърди, че опитвали да поставят на колене сина му, което никога нямало да се случи, защото "никога няма да успеят да повалят Сърбия на колене".


Новак е Христос! Сред изблик на национализъм братът на Джокович разкри къде е проблемът


"Никога не сме нападнали никого, само сме се защитавали. И Новак се защитава сега, братя и сестри, гордият Новак! Нашето сърце! Нашата душа! Нашата гордост! За спасението, за спасението на сръбския народ, за спасението на целия свободен свят! Да живее!", завърши Сърджан Джокович сред аплодисменти и освирквания и дюдюкания срещу Австралия.


Всъщност от години Новак Джокович живее в Монако, за да са възползва от данъчния режим там.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK