Нов стадион, но върху насипите: Борислав Игнатов представи проект за "Българска армия"

Лекоатлетическата писта е премахната, за да се увеличи броят на местата по трибунитеПроект за нов стадион на ЦСКА е разработил зам.-председателят на Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов. Идеята му е да покаже, че и в рамките на ограниченията, наложени в парковата среда на Борисовата градина, е възможно да се изгради модерен 25-хиляден стадион.


"Съобразил съм се с всички изисквания на УЕФА, на Закона за устройство на територията, Закона за културното наследство и изготвения Подробен устройствен план на парка", обясни арх. Игнатов. Той иска да помогне за обновяването на стадион "Българска армия" и така да покаже, че не е противник на това начинание, както го упрекват някои привърженици на червените.


"Казвал съм в интервюта, че бившите управляващи ви баламосват от години с фалшиви обещания, но това никога не е значело, че съм против стадиона", пише той във "Фейсбук".
Стадионите от тази категория струват около 2000 евро за едно зрителско място. Ако е за 25 хил. зрители, значи ще трябват около 50 млн. евро. Идейният проект не предвижда вкопаване на игрището с 2.5 м надолу и премахване на земните насипи под сегашните трибуни, каквито са предишните предложения, посочва арх. Игнатов.


"Ако се възприеме идеята ми да не се премахват земните откоси (насипите) и те да се ползват, тъй като са здрава основа, сумата може да бъде съкратена чувствително", заявява Игнатов.Именно премахването на земните насипи, върху които са сегашните трибуни, е препъникамъкът за цялостното обновяване на спортното съоръжение. Ако те се премахнат, тогава се нарушава ЗУТ и ще започнат процедури, включително и съдебни, които ще забавят строителството, а могат и окончателно да го прекратят. Това сочи анализът на юриста Борис Милчев от общинската комисия по архитектура.


В проекта на арх. Игнатов са предвидени 38 входа-изхода в четирите сектора, които да осигуряват бързо и безпрепятствено движение на хората. Сега стадионът разполага с 10 входа-изхода.


Новият стадион се вмества в чашата на сегашния - същите размери на строителното петно, визуализация

Новият стадион се вмества в чашата на сегашния - същите размери на строителното петно, визуализация


Другият сериозен проблем пред инвеститорите и проектантите е липсата на пространства за паркинги около стадиона. "Дежурните оправдания за настояването паркингът да е пред стадиона винаги са били две: българските закони и УЕФА. Истината обаче е, че по нашите закони е разрешено стадионът да няма паркинг, защото "Българска армия" е в историческата част на Борисовата градина, паметник на културата, и е непосредствено обслужен от метрото."


"Какво казва УЕФА за паркоместата? За да получите най-високата категория за стадиона, са необходими само 150 ВИП места, които, забележете, не е задължително да са до стадиона, а в пешеходна близост. Такава близост е именно паркингът, предвиден от плана на бул. "Драган Цанков" (под автокъща "Капитолия"), както и съществуващият буферен паркинг на метрото, който може да се ползва при събития с договор между мениджмънта на стадиона и Столичната община. Ползването на тези две възможности решава проблема с паркирането", убеден е арх. Игнатов.


Стъпките за реализация на новия стадион на ЦСКА минават през бързо приемане на ПУП на Борисовата градина; организиране от собствениците на международен архитектурен конкурс за стадиона с изнесен паркинг на бул. "Драган Цанков", след това финансиране и започване на строителството.


"Опитът показва, че при добра организация и финансиране целият стадион може да е готов за 24 месеца", твърди арх. Игнатов. Той е работил по големи проекти в Бостън, Ню Йорк, Пекин и Москва, бивш председател е на Камарата на архитектите в България. В момента е общински съветник от "Демократична България" и е зам.-председател на Столичния общински съвет.


По-късно във вторник предстои среща на министъра на спорта Радостин Василев, представители на Столична община, сред които главния архитект Здравко Здравков, и представители на футболния клуб.


От ЦСКА няколко пъти изтъкваха, че имат желание сами да модернизират стадиона, като искат съдействие от държавата единствено разрешение да го направят. Собственикът Гриша Ганчев определи построяването на нов стадион като голямата кауза в живота му.


От месеци се очаква министерството, в чиито активи е стадионът, и ЦСКА да изчистят отношенията си и да пристъпят към учредяване на съвместно дружество, за да се премине към следващ етап в подготовката за модернизацията на "Българска армия". Ганчев посочи, че в момента изграждането на съоръжението би струвало около 45 млн. евро. "Има си проект, има срокове всичко - трябва да бъде пуснат през 2023 г.", посочи бизнесменът преди Нова година.


От министерството обявиха, че няма пречки за изграждане на нов стадион.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK