Държавата и ЦСКА погледнаха в една посока за нов стадион

Държавата и ЦСКА погледнаха в една посока за нов стадион


Държавата и ЦСКА погледнаха в една посока за изграждането на нов стадион "Българска армия". Футболният клуб промени коренно нагласата си след нова среща с министерството на спорта и дружеството "Сердика спортни имоти", на която този път присъства и главният архитект на София Здравко Здравков.


ЦСКА показа различно настроение спрямо предишната среща преди Коледа, когато единият от собствениците на клуба, Юлиян Инджов, каза, че изграждането на нов стадион изглежда невъзможно. Сега той заяви, че вече е оптимист.


На въпроса дали ЦСКА ще има модерен стадион собственикът на червените Гриша Ганчев отговори: "Естествено". "Палтото е ушито, само ръкавите трябва да сложим. Малко по-емоционален съм днес", каза той на излизане от срещата.
Министърът на спорта Радостин Василев изтъкна, че неговата цел е да защитава интересите и ще бъде безкомпромисен към всички наематели, ако не изпълняват договорите си.


"Нищо няма да бъде спестено на никого. Ако някой иска да строи, той трябва да си изпълнява ангажиментите към държавата. Но държавата няма да изнудва и да пречи на никого, а ще помага до колкото позволява законът".


"Досега никога не е правен план какви стъпки да се предприемат, за да не се тупка топката. Сега е ясно - може да се строи на терена. Аз спазвам закона. Запознал съм премиера с казуса - наеми, проекти, задължения, инвестиции. За 15 дни направихме повече (по този казус), отколкото за десет години", каза Василев.


Участващите в срещата се обединиха около мнението, че това, което се е променило спрямо предишните месеци и години, е общуването помежду им.


"Обнадеждени сме от ползотворните разговори, очакваме конкретни действия в най-кратки срокове. Същевременно се надяваме да бъдат одобрени работните проекти до края на юни и, живот и здраве, да стартираме строителството в края на календарната година", заявиха от ЦСКА в позиция в сайта си.


Важна стъпка, която предстои, е да се изчистят наемните отношения между клуба и "Сердика спортни имоти". Адвокатът на държавното дружество Светослав Русинов каза, че ЦСКА е получил срок, в който трябва да представи документи за направените подобрения в базите - "Българска армия" и тренировъчния комплекс на Панчарево. Инджов заяви, че клубът е вложил около 6-7 млн. лева, но Русинов изтъкна, че очакванията са да бъдат признати около 3.5 милиона.Какво казаха участниците в срещата


Радостин Василев, министър на спорта: "Като министър заемам само принципни позиции. Налага се в последните 20 дни да бъда министър на футбола. Предполагам са обнадеждени от нивото на прозрачност. Те се оплакаха, че досега не е било така. Има процедури, законен ред за инвестиции. Ако някой иска да строи, трябва да изпълни законите на държавата."


"На първо време, за първи път се провежда обща среща между всички заинтересовани страни. Аз изисквам да знам какво се случва с казуса. От ЦСКА изразиха своите опасения, че досега се е пречило на клуба. Главният архитект обясни на ръководството какво трябва да се свърши."


Юлиян Инджов, съсобственик в ЦСКА: "Приятно сме изненадани от свършената работа от Министерството на младежта на спорта. Мога да похваля министъра, че намери време и влезе в проблематиката. Не става въпрос само за ЦСКА, а за всички клубове в България."


"Набелязахме пътна карта, с която да вървим напред и нещата да се случат в близък времеви план. Главният архитект на Столичната община ще подготви съответни документи, ще излъчим работна група. Оттам нататък започват чисто административни процедури, които ще отнемат известно време, но има воля от клуба и министерството за тяхното разрешаване."


"Не сме си представяли да се построи изцяло нов стадион. Старият стадион ще бъде реконструиран. Обсъждахме достъпа до стадиона. За провеждането на международни срещи се изисква такъв за специални автомобили. Мечтата ми е септември месец да видя разрешителното за строеж на масата."


"Имаме готовност от две години за инвестиция в стадиона. Имаме финансов план и ангажимент да построим стадиона. Сигурно ще се прави нова оценка на базите. Такъв е законът - оценките имат срок на действие."


Здравко Здравков, главен архитект на София: "Предстои обсъждане на плана за Борисовата градина. Планът позволява реконструкция на стадиона. Уточнихме се клубът да продължи работата с екипа от архитекти и да представим съответното проекторешение. Още 2019 е издадена виза за проектиране. Въз основа на нея може да бъде подготвена документацията. Предстои на дискусия на ПУП за Борисовата градина. На 17 февруари ще е заключителната дискусия."


"Футболният клуб има своя билет, за да направи проектна документация. Разговорите днес промениха начина на комуникацията. Нещата при взаимна мобилизация могат да се случат в кратък срок. Предложението е в посока промяна взаимоотношенията между спортния клуб и министерството. Формата, между която ще се уредят взаимоотношенията, трябва да бъде уговорена."


"Насипите с времето са компрометирани и не могат да бъдат използвани пълноценно. Проектът, който съм виждал, предвижда премахване на съществуващите писти, за да може там да се получат трибуни. Стадионът трябва да бъде съобразен в тази елипса. Дърветата могат да бъдат компенсирани, ако бъдат засегнати."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK