Стадионът на "Левски" се нуждае спешно от козирка, заяви главният архитект

Стадионът на "Левски" се нуждае спешно от козирка, заяви главният архитект

© LAP.bgСтадион "Георги Аспарухов" се нуждае спешно от козирка, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му това се налага, защото липсата на покритие застрашава целостта на новоизградения сектор А.


Здравков каза в сутрешния блок на БНТ, че в сряда вечерта е разговарял със собственика на "Левски" Наско Сираков.


Няколко часа преди това Сираков обяви, че се е засегнал от "неистини", изречени от министъра на спорта Радостин Василев. Във вторник министърът каза, че козирка на "Георги Аспарухов" би струвала колкото целия сектор. Почти веднага след думите на Сираков Василев отговори, че отхвърля твърденията за направени внушения с изказването си. "Проблемът с течове в новия сектор поради липса на козирка беше споделен от представителите на ПФК "Левски" при срещата с мен", заяви той във "Фейсбук". И добави, че в думите си за стойността на козирката се е позовал на изказване на главния архитект Здравков.
"Касае се за довършване на стадион, който е започнат като конструкция - сектор А на "Герена" не е покрит. Неговото покриване плюс изискванията за осветления, плюс въвеждането към изискванията на УЕФА, ще изискват доста средства. Такава аналогия - козирка спрямо основно съоръжение, не бива да се прави", каза Здравков пред БНТ.


"По-скоро важно е да се отбележи, че средствата, които трябва да бъдат инвестирани в "Герена", са достатъчно много, за да може този стадион да отговори на изискванията на УЕФА. Секторът е предвиден да бъде покрит, а от години седи непокрит. Трябва да се намери спешно решение за сектор А, защото изграденото вече се руши", добави Здравков.


"Напрежение ще има дотогава, докато няма ясен финансов ресурс", каза още той.


Поглед между редовете


Още преди назначението си на поста, Василев беше атакуван индиректно от "Левски". Сините го обвиниха в лобизъм и защита на интересите на ЦСКА по време на консултациите за съставяне на правителство.


С встъпването си в длъжност Василев изтъкна, че няма да помага нито на собственика на червените Гриша Ганчев, нито на Сираков, а ще следи за интересите на българския спорт и държавата. В дните преди Коледа той имаше срещи както с ръководството на ЦСКА, така и с това на "Левски".


Тогава сините обявиха чрез изпълнителния си директор Иво Ивков, че очакват "инвестиция от държавата в рамките на разумното, възможното и без да се ощетяват другите". Той каза още, че от ръководството на клуба няма да гледат на Василев, който е работил в ЦСКА, с предубеждение, а ще съдят за работата му по неговите действия.


Преди два дни министърът имаше нова среща с ЦСКА и след нея двете страни, заедно със Здравков и държавното дружество "Сердика спортни имоти", погледнаха в една посока за модернизация на стадиона на червените "Българска армия". Тогава Василев заяви, че държавата няма да плаща за съоръжението и че той ще следи строго дали ЦСКА и останалите ползватели на обекти на министерството изпълняват задълженията си по договор.


Той посочи къде вижда проблемите при "Левски".


След реакцията на Сираков от сряда вечер Василев заяви също: "Желанието да помогна на ПФК "Левски" не трябва да се приема враждебно от ръководството на клуба, а да бъде оценено по достойнство, защото в противен случай прозират интереси далеч от спорта и коректността."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK