Министърът на спорта сменя ръководството на тотото

Радостин Василев

© LAP.BG

Радостин ВасилевЦялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) се променя, обяви министърът на спорта Радостин Василев. Той каза, че след седмица ще съобщи и решението си за дружествата, стопанисващи големите спортни обекти - "Национална спортна база", "Академика" и "Сердика спортни имоти".


Освен това предприема преструктуриране и масово освобождаване на служители на министерството, някои от които ще бъдат предадени на компетентните органи.


По думите му в последните години в българския спорт е имало големи безобразия, имало е и порочни практики. "Разговарял съм с премиера и министъра на финансите по този въпрос имам пълен картбланш. Станал съм министър именно затова - да въведа ред в тази система", каза Василев.
"В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор (на тотото). Вече съм се договорил с тях, представили са ми част от документите. По първи мои анализи - изключително тежки проблеми в Българския спортен тотализатор", каза Василев.


Изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров беше назначен на поста през февруари 2020 г. от бившия министър на спорта Красен Кралев. Тогава в ръководството на тотото влязоха още бившите футболисти на "Левски" Гошо Гинчев и Христо Йовов.


Василев даде пресконференция след срещата си с всички председатели на спортните федерации, на която с екипа му са представили начина на разпределяне на държавното финансиране.


"Ще разоблича мафията в спорта. Започвам огромна реформа в ММС и търговските дружества, на които е принципал. Целта е да бъдат преустановени всички порочни практики, които съм установил в първия месец от мандата ми", написа по-късно вечерта той във "Фейсбук"."Повече пари по телефона с договорки с президенти на федерации няма да се раздават. Ако някой си мисли, че ще е както е било 12 години назад, се е заблудил", заяви министърът.


Той добави, че не се притеснява от евентуалния натиск от страна на представители на федерации и на дружества. "Мина времето, в което някой някого може да плаши. И скоро някои хора ще го разберат".


Изказването му дойде часове след острата реакция на председателя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Тя заяви, че се е почувствала обидена от Василев по време на срещата с всички останали представители на федерации.


Министърът отвърна, че разказът на Раева е неверен и може да го потвърди чрез запис от срещата. Посочи също, че тя си е тръгнала по време на обсъждането с федерациите.


Има ли "облагодетелствани от мафията"


Нещо повече - Василев каза, че Раева е разговаряла лично с директора на "Национална спортна база" Пламен Манолов за пари, които да бъдат дадени за зала по художествена гимнастика.


"Няма да позволя на председател на една федерация да извива ръцете на министъра и да ми обяснява как имало един милион и половина (лева) отделени при Пламен в "Национална спортна база". Те си говорят на малки имена. Явно Пламен Манолов за госпожа Раева е Пламен. Тя го питала дали е похарчил тези пари и дали са останали, за да се построи тази зала. Мен такива неща между Илиана Раева и Пламен Манолов не ме интересуват. Има си официален ред".


"Тук някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Само че за мен те са господин Манолов и госпожа Раева и аз с тях си говоря по официален ред. И този разговор го имам - знаете, че аз обичам да протоколирам всичките си разговори. Една политическа дама го разбра и още дава интервюта и се чуди какво става с нея (вероятно визира Татяна Дончева). Така че всичко е черно на бяло. Ако някой има други твърдения, ще ги развенчаем бързо".


"Когато виждам писъците, последните стенания на обгрижваните от статуквото, на мен това ми доставя огромно удоволствие".


По-късно Раева отговори, че въпросните 1.5 млн. лева са били гласувани на заседание на Министерския съвет в края на декември 2018 г. и с тях е трябвало да се направи разширение на базата, която федерацията ползва, за да могат там да се подготвят всички национални отбори.


"Беше лъжа след лъжа. Опита се да се вмени на журналистите някаква демонична характеристика. Не съм направила скандал (на срещата с федерациите). Зададох въпроси", каза Раева. Тя на свой ред заподозря, че Василев опитва да трупа активи на гърба на федерацията.


"Той ни обяви за федерация на мафията. Вие разбирате ли за какво става въпрос? Той си говори, без да му мигне окото, това е плашещо", добави Раева.


Вечерта завърши с още една нейна публикация във "Фейсбук" тя заяви, че министърът ѝ се е обадил по телефона и я е поканил на разговор в кабинета си в петък. "Пожела да ми се извини като мъж към жена по телефона. Написа пост, в който изказва своето отношение към мен и "златните ни момичета". Оценявам тази подадена ръка и с удоволствие ще отида на срещата. Защото аз представлявам един красив, много успешен женски спорт, за който трябва да се грижа и да работя за неговото развитие и просперитет. Отдавна съм разбрала, че българската художествена гимнастика седи на висок пиадестал, много по-високо от личните ми чувства и понякога от нараненото ми достойнство."


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK