Министърът на спорта: Парите за училищни салони са платени, но салони няма

Министърът на спорта: Парите за училищни салони са платени, но салони няма

© Цветелина БелутоваТепърва ще разкриваме какво, как и защо се е случвало министерството на спорта и изобщо в българския спорт" - това каза министърът на спорта Радостин Василев, който говори за "безобразия" във ведомството в последните години.


Той даде за пример договорите за изграждане на училищни салони от 2020 г., които не са изпълнени.


"За най-фрапиращите безобразия, веднага давам един пример. Около 15 млн. са изплатени авансово на изпълнителите, като до ден днешен само по един-два проекта е започнал етап на проектиране. Няма изграден нито един салон, няма възстановени нито един лев от средствата", коментира Василев в предаването "Карай направо" по Нова телевизия.
"При анализа на договорите, екипът и аз установихме, че гаранциите по някои от договорите, които сме платили авансово 100%, са изтекли и това може да бъде вменено като вина на самото министерство. Т.е. ние виждаме един класически пример на автомагистрали в Министерството на младежта и спорта. На изплащане на едни 15 млн. лева, а година по-късно, през декември 2021 всички договори са изтекли, по тях няма нито едно изпълнение, освен много малко проектиране по някои от тях. Парите ги няма, салоните - също".


Василев добави, че вече е поискано възстановяване на всички средства, платени авансово.


"Има конкретни лица, които са от другата страна на договорите. Има конкретни лица, които са имали задължения за извършване на дейности от страна на Министерството на спорта, които не са извършени. Така изглежда, когато си вътре в системата и искаш да разбереш за какво става въпрос, че май умишлено двете страни са се били разбрали да няма салони, но парите да бъдат платени. Аз искам да разбера какво е станало. Ако не ни бъдат възстановени средствата в срока, който поставям, ще сезирам всички компетентни органи и ще искам да търсят отговорните лица".


Предни дни министърът на спорта обяви, че сменя ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK