Шефът на тотото е склонен да бъде уволнен, но не и да подаде оставка

Любомир Петров заговори за нередности около опитите за смяна на ръководството на тотото

© LAP.BG

Любомир Петров заговори за нередности около опитите за смяна на ръководството на тототоИзпълнителният директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) Любомир Петров заяви, че може да бъде сменен от поста само ако бъде уволнен от министъра на спорта Радостин Василев. Той каза, че не би подал оставка, но пък ако бъде уволнен, няма да обжалва.


Преди дни Василев обяви, че заради проблеми в тотото ще смени цялото му ръководство. Той каза, че вече е съобщил новината и е получил разбиране от отсрещната страна. Сега ръководството на тотализатора свика пресконференция, за да съобщи, че резултатите му са добри. Пресконференцията дойде малко преди срещата на Петров с министъра на спорта, която е в 15 часа в понеделник.


Директорът на тотото изтъкна, че никога в историята си дружеството не е генерирало толкова пари към държавата, както през 2021 година - 84.558 милиона лева.
Петров каза, че по закон няма как да бъде уволнен, защото е назначен след конкурс и има договор за пет години. Въпреки това заяви, че ако все пак бъде уволнен, няма да обжалва. Каза също, че през лятото служебният министър Андрей Кузманов е опитал да направи промени в ръководството на тотото, но тогава е обжалвал.


"Служебният спортен министър Андрей Кузманов се опита да смени управителния съвет на БСТ през август и беше входирал заповед с имената на членовете на нов УС. Аз не бях уведомен дори, разбрах това от Търговския регистър. Обжалвахме и съдът спря вписването. В момента още текат дела по това обжалване. Имали сме срещи с адвокатите по делото и ще има спънки за сегашното уволнение", каза Петров.


След това обяви, че решението на Василев "е политическо", но би го приел. "Не може постоянно да се съдим. Това е вече толкова изморително, цяло лято обикалям по съдилища, жалби, първа инстанция, втора инстанция... След като има редовен кабинет и той не ни желае - добре, ще си тръгнем."


Петров допълни, че са неверни думите на Кузманов, който каза, че след негов сигнал Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка в тотализатора. Според Петров проверката на НАП е започнала още през март 2021 г. и продължава и в момента. Директорът на тотото добави, че няма притеснения от проверки.


Ще се върнат ли частните лотарии


Подобряването на резултатите на тотото се дължи преди всичко на промените в закона, които го направиха единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри. На въпрос дали държавата отново може да позволи на частни оператори да организират лотарийни игри Петров отговори: "За това се говореше публично още миналата година. Ако това стане, приходите на тотализатора ще паднат наполовина."


"Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът малко ни ограничава в разпространението - ние можем да продаваме само в нашите тотопунктове, но не и на каса. Ако държавата има интерес, ние тези параметри можем да ги умножим няколко пъти, т.е. можем да вдигнем няколко пъти оборота, съответно отчисленията и данъците, и абсолютно да можем да финансираме изцяло спорта, федерациите, да има достатъчно пари за зали, за култура, физкултурни салони и т.н. Така че е въпрос на политическа воля, ние можем да го организираме", заяви още Петров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK