Радостин Василев все пак сменя ръководството на тотото в търсене на по-голяма печалба

Радостин Василев заяви, че ще има проверки в тотото

© LAP.BG

Радостин Василев заяви, че ще има проверки в тототоМинистърът на спорта Радостин Василев потвърди решението си да освободи ръководството на спортния тотализатор (БСТ). Той заяви, че целта му е да си осигури по-добро общуване с хората, които управляват тотото, както и дружеството да подобри резултатите си.


По-рано в понеделник настоящият изпълнителен директор на БСТ Любомир Петров каза, че резултатите за 2021 г. са добри. Той остави във въздуха въпроса за това как ще бъде сменен - от една страна, каза, че не е склонен да подаде оставка, но от друга, посочи, че ако бъде уволнен, няма да обжалва, макар по думите му това да е незаконно.


"Отношенията ни ще бъдат прекратени с едностранен акт на министерството. Ние се ангажирахме да не обжалваме вписването на новия управителен съвет", заяви Петров след среща с Василев. Той отново няколко пъти обяви, че "това е политическо решение". "Приемаме го, нямаме проблем с това."
Василев заяви, че прави промяната "защото така съм преценил". "Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което първо съм назначил, и което не е политизирано. Не казвам, че те са политизирани, но предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество. Както и във всички дружества в министерството на спорта."


Той добави, че е имал много колегиален разговор с Петров. И че тепърва ще се прави анализ на тотализатора.


"Очаквам печалби, защото това дружество реализира държавната политика в хазарта", заяви министърът.Василев определи като лъжа и абсолютни измислици твърдението, че се обсъжда връщане на възможността частни оператори да организират моментни лотарийни игри. "Никога не е коментирано подобно нещо. Напротив, шансът за развитието на тотализатора е повишаването на неговата дейност и във връзка с развитието на лотарийните игри."


Предстои да бъде обявено следващото ръководство на тотото. Василев не каза имена, но посочи, че в управителния съвет ще има юристи, които ще се запознаят с въпросите за законови промени и ще обяснят на министъра как дружеството да работи "максимално свободно и на по-голяма територия на пазара". "Ще направя всичко необходимо, за да може това дружество да реализира печалба, каквато му се полага като монополист на пазара."


Преди коледните празници Петров призова за законови промени, за да може тотото да продава на повече места. Според него това би позволило значително увеличаване на приходите.


Петров застана начело на тотото преди почти две години. Тогава назначението на спортния министър Красен Кралев предизвика внимание и коментари заради включването в ръководството на бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов.


На сутрешната си пресконференция Петров каза, че не се притеснява от проверки. И разкри, че още през лятото служебният министър Андрей Кузамнов е направил опит да промени ръководството, но тогава Петров е обжалвал и е спрял вписването. Нещо, което сега твърди, че няма да прави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK