Турция изпраща над 3200 служители по сигурността за световното първенство в Катар

Турция изпраща над 3200 служители по сигурността за световното първенство в Катар

© ReutersТурция ще изпрати 3250 служители по сигурността в Катар за световното първенство през 2022 г., каза във вторник вътрешният министър Сюлейман Сойлу, добавяйки, че Анкара е обучила и катарски персонал преди турнира.


Сойлу каза, че по време на събитието ще бъдат разположени 3000 полицаи и друг персонал, както и 100 членове на подразделение на специалните части, 50 водачи с кучета за откриване на бомби, 50 експерти по бомби и друг персонал.


"Общо 3250 от нашия персонал ще работят временно в Катар през ноември и декември 2022 г. за 45 дни по време на Световното първенство", каза Сойлу. "На това събитие, на което се очаква да присъстват над милион фенове от цял свят, нашият персонал ще гарантира сигурността", каза той.
Сойлу добави, че Турция също е обучила 677 катарски служители по сигурността в 38 различни области, без да дава подробности. Той също така не уточни какъв ще бъде делът на турското участие в общия щаб за сигурност на събитието, което ще се проведе от 21 ноември до 18 декември.


Турция и Катар засилиха връзките си през последните години, като Анкара подкрепя Доха в спора й с други държави от Персийския залив и двете страни често си сътрудничат по търговски и икономически въпроси. В Катар живеят малко под 3 млн. души, като гражданите на емирството са малко над 300 хиляди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK