Тотото отрече да е оказван натиск върху служители

Изпълнителният директор на спортния тотализатор Любомир Петров

© LAP.BG

Изпълнителният директор на спортния тотализатор Любомир ПетровРъководството на Българския спортен тотализатор (БСТ) отрече да е оказван натиск върху служители на дружеството. Позицията дойде в отговор на изявление на министерството на спорта (ММС), което в четвъртък вечерта съобщи, че започва проверки заради получени сигнали за нарушения.


От ММС уточниха, че част от сигналите са "за прекратяване на договори на служители на БСТ срещу изплащане на обезщетения", което министерството тълкува като възможност за "нанасяне на вреда на бюджета на тотализатора, както и на целия български спорт".


Ръководството на тотото изтъква, че се следва законът и че прекратяването на трудовите правоотношения срещу обезщетение е на основание чл. 331 от Кодекса на труда. "Прекратяването им, базирайки се на това основание, е изцяло законосъобразно волеизявление и на двете страни и с изплащането на договорени обезщетения не се нанасят имуществени вреди на ДП БСТ и ММС", се казва в позицията на дружеството.
"Никъде в трудовото законодателство не съществува забрана към работодателя да се възползва от правото си за прекратяване трудовите правоотношения на свои служители на гореспоменатото основание. Предприятието не се издържа от държавния бюджет на Република България, а изцяло от търговска дейност и следователно оперативните му разходи не се влияят от бюджетирани за него средства. Начислените обезщетения са изцяло от перо самоиздръжка на ДП "Български спортен тотализатор", като по никакъв начин не намаляват изплащаните отчисления към ММС и не оказват влияние върху бюджета за развитие на българския спорт и култура", добавят от тотото.


Ръководството отново посочва, че е успяло да подобри финансовото състояние на дружеството, да оптимизира разходите и да увеличи приходите от продажби на хазартна дейност. "Успехите, дошли вследствие добрата екипна работа, доведоха съответно до увеличаване на паричните отчисления за спорта, културата и Национална агенция за приходите", гласи представената пред медиите позиция.


Данните, предоставени от тотото

© БСТ

Данните, предоставени от тотото


Уточнява се, че тотото е намалило темпа на ръст на разходите за персонал, който е 9% за 2021 г. и 2020 г., "но съпоставен с ръста на приходите, който е 18% и 45%, се вижда, че приходите нарастват по-бързо от разходите".


В понеделник министърът на спорта Радостин Василев заяви, че освобождава изпълнителния директор на тотото Любомир Петров и цялото ръководство. Няколко часа по-рано Петров каза, че няма да подаде оставка, но пък ако бъде уволнен, няма да обжалва. Тогава неколкократно той определи решението за политическо.


Петров беше назначен преди почти две години от тогавашния министър на спорта Красен Кралев. Смяната на ръководството на тотото предизвика интерес заради включването на бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов, определяни като близки до бившия министър-председател Бойко Борисов. Новото ръководство на дружеството заработи при много по-благоприятни условия, тъй като тотото се превърна в единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри.


През декември Петров каза, че резултатите са се подобрили, но приходите могат да бъдат още по-високи, ако чрез промени в закона се позволи на тотото да продава на повече места.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK