Депутат от "Има такъв народ" е избран за нов директор на тотото

Депутат от "Има такъв народ" е избран за нов директор на тотото

© Юлия ЛазароваДепутатът от "Има такъв народ" Александър Тодоров е избран от спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор (БСТ). Това се вижда от внесените документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията, съобщава БГНЕС.


Заявлението е подадено в петък (21 януари) чрез интернет и в момента се обработва.


Тодоров е на 32 години и е депутат в 47-ото Народно събрание, избран от Плевен. По професия е юрист, а в момента е и член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. По първоначална информация Тодоров ще трябва да се откаже от депутатското си място, за да може да заеме поста.
В документите, подадени в Агенцията по вписванията, се посочва още, че в управителния съвет на тото ще влязат още Росен Иванов и Георгий Султанов.


През седмицата Радостин Василев не каза имена, но посочи, че в управителния съвет ще има юристи, които ще се запознаят с въпросите за законови промени и ще обяснят на министъра как дружеството да работи "максимално свободно и на по-голяма територия на пазара". "Ще направя всичко необходимо, за да може това дружество да реализира печалба, каквато му се полага като монополист на пазара."


null

© БСТ

null


Преди дни Василев каза, че ще смени ръководството на тотото. Последва пресконференция на изпълнителния директор Любомир Петров, който каза, че няма да подаде оставка, но ако бъде уволнен, ще приеме и няма да обжалва. Часове по-късно двамата имаха среща и след нея Василев каза, че освобождава Петров и ръководството на тотото с едностранен акт.


В средата на септември служебният министър Андрей Кузманов каза, че след подаден от министерството сигнал Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на тотото. В понеделник Любомир Петров заяви, че това е невярно, защото проверката е започнала още през март, когато Кузманов не беше на поста, като уточни, че тя продължава и в момента.


Последваха още няколко публични изяви на Петров и министър Василев, като директорът на тотализатора неколкократно определи решението за политическо.


От своя страна Василев мотивира решението си с търсене на по-голяма печалба за тотото, както и каза "защото така съм преценил". "Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което първо съм назначил и което не е политизирано. Не казвам, че те са политизирани, но предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество. Както и във всички дружества в министерството на спорта."


Петров беше назначен преди почти две години от тогавашния министър на спорта Красен Кралев. Смяната на ръководството на тотото предизвика интерес заради включването на бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов, определяни като близки до бившия министър-председател Бойко Борисов. Новото ръководство на дружеството заработи при много по-благоприятни условия, тъй като тотото се превърна в единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK