След жалба от близки до Борисов съдът спря вписването на ръководството на тотото

След жалба от близки до Борисов съдът спря вписването на ръководството на тотото

© LAP.BGСофийският градски съд (СГС) обяви, че спира вписването на предложеното ново ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ). Решението идва след обжалване от двама от членовете на действащия досега управителен съвет Гошо Гинчев и Христо Йовов, определяни като близки до бившия министър-председател Бойко Борисов.


Отсъждането е окончателно и не подлежи на обжалване.


Министърът на спорта Радостин Василев заяви преди десетина дни, че предстои смяна на ръководството на тотото. Последва пресконференция на изпълнителния директор на Любомир Петров, на която той каза, че не би си подал оставката и че е защитен от закона от уволнение, тъй като има петгодишен договор. Въпреки това посочи, че ако бъде уволнен, няма да обжалва.
Часове по-късно след среща в министерството Василев каза, че промяна ще има след прекратяване на договора с негов едностранен акт. Петров повтори думите си, че ще се съобрази с решението и че според него то е политическо.


След жалба от близки до Борисов съдът спря вписването на ръководството на тотото


След това от министерството казаха, че започват проверка в тотализатора след сигнали за нарушения и за натиск срещу служители. Нещо, което от ръководството на дружеството отрекоха.


В петък (21 януари) от министерството са подали заявление за вписване на нови членове Александър Тодоров, Росен Иванов и Георгий Султанов. Първият, който е депутат от "Има такъв народ", е посочен за нов изпълнителен директор на държавното дружество. Според закона обаче управител или член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие не може да заема висша публична длъжност.


"В петък (21 януари) действащият депутатът от ИТН Александър Тодоров е подал официално декларация в Търговския регистър, че не е депутат и няма никакви пречки да стане шеф на Спортния тотализатор", съобщи преди два дни bird.bg.


Петров беше назначен преди почти две години от тогавашния министър на спорта Красен Кралев. Смяната на ръководството на тотото предизвика интерес заради включването на бившите футболисти Гинчев и Йовов. Този състав на ръководството на дружеството заработи при много по-благоприятни условия, тъй като тотото се превърна в единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри.


Въпреки че в последните две години дружеството обяви, че е на печалба, Василев каза, че иска по-добри резултати. "Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което първо съм назначил и което не е политизирано. Не казвам, че те са политизирани, но предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество. Както и във всички дружества в министерството на спорта", обясни министърът.


Малко преди Нова година Петров каза, че тотото може да има значително по-високи приходи, но ако има законови промени, с които да се позволи дружеството да продава игрите си на повече места.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK