Инфантино обвърза идеята за световно на две години с мигрантския поток към Европа

Инфантино обвърза идеята за световно на две години с мигрантския поток към Европа

© ReutersПрезидентът на ФИФА Джани Инфантино привлече вниманието с реч, в която обвърза идеята за световно първенство по футбол на две години с мигрантския поток от Африка към Европа. Швейцарецът говори по темата пред Съвета на Европа, като дори заяви, че футболът може да донесе надежда и възможности за африканците и така да се предотвратят смъртни случаи в Средиземно море.


"Въпросът не е дали искаме световно първенство на всеки две години. Въпросът е какво искаме да постигнем в бъдеще във футбола. Преди малко беше спомената и Суперлигата. Виждаме, че футболът отива в посока, в която малцина имат всичко, а мнозинството няма нищо", каза Инфантино.


"Разбирам - в Европа световното е два пъти седмично, защото тук играят най-добрите футболисти. Европа няма нужда от допълнителни възможности и събития. Но ако помислим за останалата част от светва, а и за по-голямата част от Европа, която не вижда най-добите играчи, трябва да помислим и какво носи футболът. Смисълът на футбола е насочен към възможностите, надеждата, националните отбори, към сърцето и радостта и емоциите", продължи президентът на ФИФА.
"Не можем да кажем на останалия свят: "Дайте ни парите си и ако случайно имате, дайте ни и най-добрите си играчи". Трябва да намерим начин включим останалата част от света. Трябва да дадем надежда на африканците, така че да не преминават през Средиземно море в търсене на по-добър живот тук, а вместо това евентуално да загиват. Трябва да им дадем възможности и достойнство, но не чрез благотворителност, а чрез възможност останалият свят да участва."


Инфантино допълни, че може би световното на две години не е отговорът на тези проблеми, но затова идеята се обсъжда.


Предложението на ФИФА за по-често провеждане на световното среща остро противопоставяне от Европа и Южна Америка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK