"Неразбраният" Инфантино предизвика критики с изказването за африканските мигранти

Джани Инфантино

© Reuters

Джани Инфантино



Президентът на ФИФА Джани Инфантино предизвика остри реакции след изказването си в Съвета на Европа, в което намеси африканските мигранти. Той обвърза темата с идеята световното първенство да е на всеки две години.


Според швейцареца повечето приходи от по-честото провеждане на мондиала биха създали възможности за африканците, които в противен случай биха могли да загинат в Средиземно море в опит да стигнат до Европа.


Думите на Инфантино предизвикаха недоволството на изпълнителния директор на организацията на европейските футболни запалянковци Ронан Евиан, който ги определи за "отвратителни".




Медийният директор на Human Rights Watch Андрю Щрьохлайн заяви, че колегите му в организацията разговарят с бежанци по целия свят всеки ден и "те никога не са споменавали за времево съвпадение със световното първенство".



В критиките се включи и директорът на организацията Kick It Out, бореща се с дискриминацията във футбола, Тони Бърнет. Според него изказването на Инфантино е "напълно неприемливо".


"ФИФА е организация с многомилиардни приходи. Те вече разполагат със средства да инвестират в създаването и вдъхновяването на възможности за неравнопоставените хора по света. Затова е напълно неприемливо да се предполага, че световното на две години, целящо основно да увеличи печалбите на ФИФА, може да бъде решение за мигрантите, които рискуват живота си, понякога бягащи от страни с военни конфликти, в търсене на по-добър живот", каза Бърнет.


По-късно Инфантино обяви, че думите му не са разбрани правилно. Той посочи, че смисълът е бил, че футболът би могъл да подобри положението на хората по света.


Инфантино продължава да защитава идеята за провеждане на световното на всеки две години, като твърди, че това ще донесе допълнителни 4.4 млрд. долара за ФИФА, които ще увеличат финансирането на различни проекти, за да може да се намали разликата между малките и големите във футбола.


УЕФА и южноамериканската конфедерация са твърдо срещу идеята.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK