По следите на несъответствието: манипулиран ли е положителният тест на Джокович

По следите на несъответствието: манипулиран ли е положителният тест на Джокович

© ReutersНа какво се дължи несъответствието между датата и серийния номер на положителния PCR тест на водача в световната ранглиста по тенис Новак Джокович? Отговори на този и други въпроси, свързани с темата, опитва да намери Би Би Си, но засега без успех.


Джокович премина през трудности в първите дни на годината, когато пристигна в Мелбърн с желанието да защитава титлата си от Australian Open, макар и без да е ваксиниран. Визата на сърбина беше анулирана и в крайна сметка той се прибра в Белград.


В развитието на сложния казус групата германски IT специалисти "Церфоршунг" (Zerforschung) и "Шпигел" обърнаха внимание на детайли в документите, представени пред съда в Австралия, и по-конкретно на тестовете на Джокович от 16 и 22 декември, направени в Белград. В тях се вижда, че серийният номер на първия тест е по-голям от този на втория.
Би Би Си продължава темата, като съобщава, че с помощта на свои колеги в Сърбия получава 21 теста, регистрирани от здравните власти в страната. Други 35 са от данни, събрани и изследвани от живеещия в САЩ сръбски учен Милован Шуваков.


Всички те са съпоставени в графика с двата теста на Джокович, като са разгледани датата на взимане на пробата и серийните номера. Оказва се, че съществува закономерността серийните номера да вървят във възходящ ред спрямо дните - тези, взети преди 16 декември, са по-малки, а взетите след това - са по-високи.


Единственото изключение според представените от Би Би Си данни е положителният тест на Джокович. Ако серийният му номер се съпостави с останалите, логически следва да е бил направен между 25 и 28 декември.


Знаем, че двата теста на Джокович са направени в различни лаборатории и е възможно двете лаборатории да са ги удостоверили с различни кодове за потвърждение, пишат от Би Би Си. Въпреки това в списъка от тестове, с който разполагат, има още два други, направени в лабораторията, от която е положителният тест на Джокович, като и двата следват закономерността на хронологично увеличаващите се серийни номера.


Би Би Си допълва, че събраните резултати от тестове са от осем различни лаборатории и че във всички серийните номера вървят във възходяща линия спрямо датата на взимане на пробата.


"Винаги има възможност за грешка. Но ако това е случаят, би трябвало да има лесно обяснение. Не виждам защо държавните власти просто не биха обяснили, че това е така", казва специалистът по дигитална сигурност Джордже Кривокапич.


Би Би Си пише, че въпреки продължителни опити няма получен отговор нито от здравните власти на Сърбия, нито от правителствения център по информационни технологии, нито от екипа на Джокович.


Хронологията на събитията около Джокович и пътуването му до Австралия - четете тук


За затягането на обръча около сръбския тенисист - четете тук


Кой е следващият турнир, в който Джокович, изглежда, ще участва - четете тук


Джокович е можел да предизвика настроения сред противниците на ваксините в Австралия, обясни съдът - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK