Стадионите на "Ботев" и "Локомотив" продължиха да поскъпват ударно за сметка на общината

Стойността на изграждането на стадионите на "Ботев" и "Локомотив" със средства от държавата и общината ще надхвърли 65 млн. лева.

© LAP.BG

Стойността на изграждането на стадионите на "Ботев" и "Локомотив" със средства от държавата и общината ще надхвърли 65 млн. лева.Общинският съвет в Пловдив прие извънредното предложение на кмета Здравко Димитров за теглене на 50 млн. лева кредит. Средствата ще бъдат насочени за спортни обекти, като 24 милиона ще бъдат разпределени по равно за довършване на стадионите на "Ботев" и "Локомотив".


Темата била обсъждана бурно, като общинските съветници от БСП и "Демократична България" заявили, че не са съгласни толкова важно предложение да се внася извънредно, без предварително обсъждане и ясна финансова обосновка как общината ще погасява кредитите, пише "Сега".


Впоследствие с 38 гласа "за", пет "против" и един "въздържал се" предложението е прието.
Независимият общински съветник Слави Георгиев коментира, че решението е взето под въздействие на "спортни емоции", но поставя тежкия въпрос как общината ще плаща както за досегашните кредити, така и за този, който предстои да бъде взет.


"Кметът Здравко Димитров по изключително нелицеприятен начин използва спортната емоция, за да вкара в последния момент тегленето на такива средства. Не се отчита обаче, че ние вече имаме изтеглени огромни заеми само по време на неговия мандат и е немислимо общината да може да поеме повече заеми чисто финансово", каза Георгиев пред "Под тепето". Той добави, че самият Димитров казвал, че изпълнителите на осъществявани в момента проекти, бойкотират с искане на повече пари.


Останалите средства в гласувания кредит ще са за изграждане на нов плувен комплекс с 50-метров басейн (20 млн. лева) и за реконструкция, ремонт и обзавеждане на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина (6 млн. лева).


В сряда от пресцентъра на общината заявиха, че тези обекти "трудно биха могли да се реализират и финализират без осигуряване на алтернативни приходоизточници".


С осигуряването на още по 12 млн. лева от кредита, стойността на изграждането на стадионите на "Ботев" и "Локомотив" със средства от държавата и общината ще надхвърли 65 млн. лева.


Още и още за стадионите


Преди две години тогавашният министър-председател Бойко Борисов реши предвидените за нов правителствен самолет средства да отидат за двата стадиона в Пловдив и за физкултурни салони.


Тогава за довършване на започналото преди години изграждане на "Христо Ботев" бяха насочени 25 млн. лева, а за "Локомотив" - 12 милиона. Някъде там Борисов дори заговори, че може да уреди финал от някой от европейските клубни турнири на стадиона на "Ботев". Впоследствие обаче се разбра, че парите ще са достатъчни само за две, а не за четири трибуни на съоръжението.


През октомври 2021 г. беше съобщено, че общината в Пловдив ще отпусне още 5.68 млн. лева за изграждането на двата стадиона.


В началото на февруари 2022 г. изпълнителят на изграждането на стадион "Христо Ботев" Илиян Филипов първо заяви, че ще поиска временно замразяване на строежа, но после размисли. Той изтъкна, че важен фактор е поскъпването на материалите. Малко по-късно имаше и протест на запалянковци на "Ботев".


На сцената отново излезе Бойко Борисов, който опита пряко да се намеси в разпределянето на парите на Пловдив. На среща с пловдивските младежи на ГЕРБ в Хисаря на 26 февруари той разпореди на кмета Димитров да спре проекта за пробив под Водната палата и да насочи парите за довършване на стадиона на "Ботев". "Пловдив си е футболен град", заяви Борисов. Впоследствие Димитров обяснил пред "Капитал", че няма законово основание да бъде извършено подобно пренасочване на средства от проект през Фонда на фондовете.


Слави Георгиев написа във "Фейсбук", че "зам-кметът Пламен Райчев, под диктовката на кмета Здравко Димитров, крие всички отчети. Самият строител на един от стадионите, присъства на вътрешно партийна сбирка на ПП ГЕРБ в Хисаря."


На стадиона на "Ботев" не му достигат около 10 млн. лева за козирка, с което да отговаря на изискванията на УЕФА. Поръчката за пробива при палатата е малко над 9 млн. лева с ДДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK