Българка е стъпила на Еверест и Лхотце за два дни

Българка е стъпила на Еверест и Лхотце за два дни

© facebook.com/hebarvolleyБългарката Силвия Аздреева е стъпила на два осемхилядника за два дни - Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м), а сред водачите на експедицията са били Нирмал Пурджа и четирима шерпи, сред които и опитният Лакпа Денди, се казва в информация на агенцията организатор Elite Exped.


Пълната група е наброявала повече от 30 души - клиенти и шерпи, като само трима са туристите, изкачили Еверест и Лхотце, а останалите са изкачвали или единия, или другия връх. Заедно с Аздреева успешно на двата върха са се изкачили мексиканецът Хуан Диего Мартинес и южноафриканецът Реми Клоос.


Известният италиански журналист Алесандро Филипини посочва, че макар да не е опитен алпинист, Аздреева става втората жена от България, стъпила на Еверест, и първата на Лхотце.
Подробна информация за хода на изкачването няма.


"Тя не е опитен алпинист. И може би затова в България за нея никой не празнува, както е с алпинисти в други страни. Това, което направи тя, изкачвайки два 8000-ика, макар и с помощ на кислород, е по-добро от тези, които летяха над 8000 м само с хеликоптер, платен от други, и станаха известни, благодарение на името на любим алпинист, за който вече не можеха да направят нищо", написа още Филипини."Имаше перфектен прозорец за изкачване и търпението им беше възнаградено. Този отбор беше брилянтен - наистина силен, положителен и устремен да учи и да се справя по най-добрия начин. Ние имахме удоволствието да ви водим и да гледаме как израствате с увереност - не бихме могли да сме по-горди с вас", заявиха от Elite Exped.


В основата на екипа е Нирмал Пурджа - непалецът, който изкачи всичките 14 осемхилядника рекордно бързо. През 2019 г. той завърши своята "Възможна мисия" за шест месеца. Скоро след това беше част от историческото първо зимно изкачване на К2 (8611 м).Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK