Федерацията по борба остава с най-високо държавно финансиране

Федерацията по борба остава с най-високо държавно финансиране

© LAP.BGБорбата остава спортът с най-високо държавно финансиране, показва справка, представена от министъра на спорта Радостин Василев. В нея е показано разпределението на парите за всяка федерация за спортни дейности и за организиране на международни състезания, като пълната сума е 35.555 млн. лева.


Борбата получава 2.039 млн. лева за олимпийска подготовка и 959 хил. лева по направление "Развитие на спорт за високи постижения". Федерацията взима пари и за две домакинства.


За домакинства за годината са отпуснати общо 4.4 млн. лева, от които 1.4 милиона са за събития на федерацията по художествена гимнастика. Ръководената от Илиана Раева организация е втората с най-високо сумарно финансиране от държавата, като за спортна дейност получава 2.285 млн. лева.
С идването си на поста Василев промени начина на финансиране на федерациите, което предизвика недоволството на някои от тях. Напрежение имаше с няколко спорта, сред които най-силен беше отзвукът в биатлона."Всички средства за възнаграждения на спортисти и треньори са финансирани на 100%, спрямо максимално допустимите по програмата и определени по експертна оценка. Общата удовлетвореност от финансирането на федерациите спрямо исканите и допустими средства по програмата е 74%", заяви Василев във "Фейсбук".


Министърът допълва, че над 80% от федерациите ще получат повече средства спрямо предходната година.


До момента са одобрени за финансиране 20 домакинства, а експертната комисия продължава да разглежда проекти, посочва още Василев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK