Българката, изкачила Еверест: Трудно е, но ако спреш, значи не си го искал достатъчно

Силвия Аздреева

© facebook.com/silvia.silvita.77

Силвия АздрееваБългарката Силвия Аздреева, която стъпи на два осемхилядника за два дни - Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м), описа като "нереално" преживяването си в Хималаите. Тя участваше в експедиция, чиито водачи са били Нирмал Пурджа и четирима шерпи, сред които и опитният Лакпа Денди.


"Еверест 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 Май в 06:00 ч непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална", започва разказа си Аздреева.


Според нея въпреки трудностите не трябва да се спира.
"Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към "мъртвата зона" (над 8000 м). И да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха. Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно", добавя българката.


По думите на Аздреева Лхотце също не отстъпва по трудност на най-високия връх в света.


"27 часа по-късно, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и не само, стъпих и на четвъртия по височина връх в света Лхотце 8516 м, който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK