Поне 3500 лв. годишно струвало едно дете да тренира футболМинимум 3500 лева годишно са разходите на семейство, чието дете тренира футбол в България, показва проучване на учредената наскоро фондация "Център за стратегическо развитие на спорта".


"Родителят на млад футболист в България е с профила на човек с над средния доход, който освен доста средства е готов да даде и доброволчески труд, за да помогне на заниманията по футбол на детето си. Оказва се, че при запазването на тази тенденция може да ни очаква бъдеще, в което футболът да стане недостъпен чисто финансово за дете от средно българско семейство", коментира председателят на фондацията Виктор Кирков.


Според авторите един от най-големите проблеми, които изследването очертава, е лошият образ на детско-юношеския футбол сред родителите.
"Задълбоченото и представително проучване сред над 1000 родители на деца, занимаващи се с футбол в 30 града от цялата страна, разкрива конкретни проблеми в детско-юношеския футбол, за които почти не се говори. Оказва се, че родителите са един от най-големите инвеститори в българския футбол, като освен семейните финанси голяма част от тях влагат и личното си време, за да съдействат за активните занимания на децата си с най-популярния спорт у нас", посочват от фондацията.


Данните показват, че според близо 90% от анкетираните детско-юношеският футбол в България e пропит от корупция. "Логично възниква въпросът колко от родителите изобщо не са позволили на децата си да се занимават с футбол заради съсипаната репутация на играта? Със сигурност още нещо, което трябва не само да изследваме, но и да работим за неговото решаване", добавят авторите.


Поне 3500 лв. годишно струвало едно дете да тренира футбол

© Screenshot sportstrategycenter.com


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK