Бюджетът на БФС до 2026 г. е приет: приходите ще намаляват, глобите ще растат

Бюджетът на БФС до 2026 г. е приет: приходите ще намаляват, глобите ще растат

© LAP.BGСвиване на приходите, увеличаване на разходите и ръст на парите, събрани от глоби - това показват данните в бюджета на Българския футболен съюз (БФС) за следващите четири години, който беше приет по време на конгреса. Изпълнителният директор на организацията Борислав Попов заяви, че уставът дава такава възможност - делегатите гласуваха най-напред за целия срок, а след това година по година от 2022 до 2026 г.


Именно липсата на приет бюджет беше поводът министърът на спорта Радостин Василев да заплаши БФС с отнемане на лиценза, което принуди организацията да свика конгрес. На него присъстваха 445 от общо 536 делегати, като в гласуванията по отделните точки участваха по около 400 делегати.


Президентът на БФС Борислав Михайлов и Попов изтъкнаха, че БФС е в стабилно финансово състояние.
Предвидените приходи за 2022 г. са 19.812 млн. лева, като почти всяка от следващите години те намаляват, за да стигнат до 18.124 милиона през 2026 г. В същото време се предвижда разходите да растат - от 16.864 млн. лева за 2022 г. до 17.999 милиона за 2026 г.


Най-големите оперативни приходи на БФС са от телевизионни права - по 650 хил. лева годишно. Второто най-доходоносно перо сред оперативните приходи в момента са парите от глоби и санкции - за 2022 г. е заложено те да са 350 хил. лева, като ще се увеличават с по 10 хиляди, за да стигнат до 390 хиляди през 2025 и 2026 г.


"Искрено вярвам, че поставихме основите на модерна философия за развитието на футбола", каза Михайлов. Той няколко пъти изтъкна пред делегатите, че най-важното е, че има обединение.


Поглед към 2026 г.


Михайлов заяви, че програмата за развитие до 2026 г. предвижда организацията да следва "стандарти на работа от най-висока класа". По думите му целта е да се гарантира, "че федерацията ни ще се представя качествено както в търговските ни начинания, така и в маркетинговите кампании и управлението на футбола в България".


"Убеден съм, че българският футбол може да се развива само и единствено с подобни амбициозни цели. И съм също толкова убеден, че с усърдната ни работа тези цели ще бъдат реализирани", каза Михайлов.


Бюджетът на БФС до 2026 г. е приет: приходите ще намаляват, глобите ще растат


"Ще разработим и внедрим национална игрова философия за развитие на таланти и ще се фокусираме върху треньорското образование, за да върнем националните ни отбори на традиционната им висока позиция. В инфраструктурата ще инвестираме в поддръжката на съществуващите обекти и изграждането на нови такива. Ще изработим национален регистър и инфраструктурна карта, за да осигурим устойчиво бъдеще на футбола", каза Михайлов.


"Ще се работи за това футболът да се превърне в отборен спорт №1 сред жените в България", добави президентът на БФС.


Бюджетът на БФС до 2026 г. е приет: приходите ще намаляват, глобите ще растат


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK