Жената, която гони рекордите на Нирмал Пурджа, изкачи два осемхилядника за 9 часа

Жената, която гони рекордите на Нирмал Пурджа, изкачи два осемхилядника за 9 часа

© facebook.com/kristin.j.harilaКристин Харила от Норвегия е записала забележително постижение, като е изкачила два осемхилядника за малко над 9 часа. Бившата състезателка по ски бягане е стъпила на Еверест (8848 м) в 8.45 ч. сутринта в неделя, а в 17.50 ч. вече е била на четвъртия по височина връх в света Лхотце (8516 м), обявиха организаторите на експедицията.


В изкачването си тя е била придружавана от двама шерпи.


Според информацията Харила е устремена към подобряване на рекорда на Нирмал Пуржда, който изкачи всичките 14 осемхилядника за шест месеца и шест дни. Целта на норвежката е да постигне целта за шест месеца.
От началото на предизвикателството си тя вече е била на пет осемхилядника само за 24 дни. Норвежката започнала с Анапурна на 28 април, след което е била а Дхаулагири (8 май) и Канчендзьонга (14 май).


Вниманието ѝ вече е насочено към Макалу (8463 м), като ще направи опит за изкачване на 24 май. Ако го постигне, ще запише друго забележително постижение с три осемхилядника за два дни.


Преди година Харила вече е била на Еверест и Лхотце отново за по-малко от два дни. Сегашният ѝ успех от 22 май идва в същия ден, в който го направи и Нирмал Пурджа през 2019 г. Непалецът обаче беше малко по-бавен - 10.15 часа, като беше забавен от задръстването по пътя към Еверест (тогава той направи и снимката, която привлече внимание по цял свят).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK