Федерацията по баскетбол защити санкцията на "Левски", но призна и свои грешки

Федерацията по баскетбол защити санкцията на "Левски", но призна и свои грешки

© LAP.BGПрисъждането на служебни загуби на "Левски" е правилно и е единствената възможна санкция. Това обявиха от Българска федерация баскетбол (БФБ) и Националната баскетболна лига (НБЛ). Те обясниха защо "Левски" беше санкциониран и загуби служебно полуфиналната серия в първенството срещу "Балкан" (Ботевград), когато беше установено неправомерно използване на Йордан Минчев в състава на сините.


"Този случай е абсолютен прецедент. "Левски" се възползва от това, че играч може да бъде картотекиран,, без да има letter of clearance (писмо за освобождаване). Това обаче не означава, че Минчев може да играе. Сигурна съм, че след този прецедент ще има категорични промени - как ще се администрира, как делегатите ще проверяват, но сега говорим за този момент", каза генералният мениджър на НБЛ Сандра Велчева-Хънт.


Тя призна своята грешка и обяви, че ще помоли да бъде освободена от поста си.
Президентът на федерацията Георги Глушков обяви, че решението е обсъдено с него и той е подкрепил санкцията на "Левски".


"В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение - законосъобразно и справедливо. Когато пристигнах на Генералната асамблея на ФИБА Европа във Вилнюс и унгарският представител ми зададе въпрос как е възможно да допуснем състезател да играе без разрешение", каза Глушков.


Федерацията по баскетбол защити санкцията на "Левски", но призна и свои грешки

© LAP.BG


"Това, че правилата сме ги направили по нашенски, това е така", добави Глушков и обясни къде са пропуските.


"Моделът, който аз предложих, е лигата да бъде самостоятелна. Явно още не сме дорасли. Много ми се искаше управлението на НБЛ да е под контрола на самата лига. До установяването на нарушението се стигна случайно. В момента, в който го разбрахме, реагирахме за няколко часа. Сигурно е имало опция да се замълчи, но шампионатът да завърши нелегално."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK