Велообиколката на Северозапада очаква над 400 участници

Велообиколката на Северозапада очаква над 400 участници

© northwest.bgПовече от 400 души ще участват в колоездачната обиколка на Северозапада. Началото на събитието на 28 май ще бъде в Чипровци.


Колоездачите ще преминат край някои от основните забележителности в района - Белоградчишките скали и крепостта "Калето", биосферния резерват "Чупрене", часовниковата кула в град Чупрене, Чипровския манастир и други.


За да насърчат повече хора да опознаят района, организаторите със съдействието на общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана са осигурили възможност за участниците да посетят някои от местните забележителности безплатно. Всеки, който представи състезателния си номер, ще има свободен достъп до една от най-запазените и красиви крепости в България - изградената през ІІІ век от н.е. "Калето" в Белоградчик, обявиха организаторите. Вплетената в Белоградчишките скали крепост е музей на открито и паметник на културата от национално значение.
Между 27 и 29 май ще бъде осигурен свободен достъп и безплатна беседа и в историческия музей в Чипровци. Посетителите ще могат да се запознаят с развитието и постиженията на трите чипровски школи: книжовната, златарската и килимарската.


"Очакваме на 28 май обичайно празните пътища на Северозапада да се изпълнят с колоездачи и най-бедният регион на Европейския съюз да се оживи поне за уикенд. По-голямата ни цел е хората да започнат да се връщат по тези места и да ги опознават по активен и екологичен начин, какъвто е колоезденето. Така ще можем да помогнем и на местната икономика да се развива", каза Еленко Еленков, един от организаторите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK