"Байк и рън за Чепън" включи нова дисциплина и нова кауза

"Байк и рън за Чепън" включи нова дисциплина и нова кауза

© Бай и рън за ЧепънСъстезанието по планинско бягане и колоездене "Байк и рън за Чепън" включи нова дисциплина. Тази година желаещите ще могат да се включат в надпревара на 44 км с електрически колела.


Посочва се, че останалите дисциплини остават непроменени с разликата, че тази година колоезденето няма да носи точки в класирането за Българските колоездачни серии. Организаторите от магазини "Стената" и община Драгоман отново очакват повече от 800 регистрирани за събитието, провеждащо се в Чепън планина и Драгоманското блато.


Регистрацията за събитието е отворена.
Фотогалерия: Да пробягаш Чепън >


За трета година "Байк и рън за Чепън" ще подкрепи природозащитна кауза, като сега вниманието е насочено към дългогодишна инициатива за изследване и защита на птиците, чиито естествени местообитания сред дивата природа и край водните басейни са поставени под заплаха. По 5 лева от всяка стартова такса ще бъдат дарени за Опръстенителния орнитологичен лагер Дуранкулак 2022 г.


За каузата ще бъде дарена и 50% от стойността на продажбите на традиционната кърпа (бъф), чийто дизайн ще е подготвен тематично.


Основният фокус на опръстенителния лагер е изследване миграцията на птиците по Западночерноморския прелетен път "Виа Понтика". Това се прави чрез опръстеняване на птици - един от най-простите и същевременно важни методи за изучаването на птиците и тяхната миграция, посочват организаторите. Според информацията своеобразното маркиране позволява да се следи както движението на птиците в рамките на дадена територия, така и миграцията на дълги разстояния от и до техните места за зимуване.


Опръстеняването често е и единственият начин да се наблюдава продължителността на живота при птиците и възрастта, в която достигат полова зрялост и започват размножаване. Благодарение на него се генерират данни за степен на оцеляване, причини за смърт, възраст и размер на популацията за даден вид птица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK