Кметът на Пловдив иска още средства от държавата за стадиона на "Ботев"

Кметът на Пловдив иска още средства от държавата за стадиона на "Ботев"

© Община ПловдивКметът на Пловдив Здравко Димитров даде знак, че очаква допълнителна помощ от държавата за изграждането на стадиона на "Ботев". Думите му дойдоха по време на обсъждането на тегленето на 44 млн. лева кредит.


С 34 гласа "за", седем "против" и шест "въздържал се" Общинският съвет прие предложението да се вземе заемът. За стадионите на футболните "Ботев" и "Локомотив" ще бъдат насочени по 12 млн. лева, а за басейн "Младост" - 20 милиона.


Димитров каза, че "с тези 12 млн. лева ще бъде направена цялостната козирка на стадион "Христо Ботев". "Да, ще са необходими още средства за цялостното му завършване, но се надявам следващото правителство да се намеси, защото досегашният министър на спорта (Радостин Василев) в прав текст ми заяви "Оправяйте се сами", каза Димитров, цитиран от "Пловдив дерби".
Изграждането на стадиона на "Ботев" започна още по времето, в което Цветан Василев ръководеше клуба. След фалита на КТБ обаче строежът беше замразен. Преди две години правителството на ГЕРБ отпусна 37 млн. лева за двата стадиона в Пловдив, като за "Христо Ботев" бяха насочени 25 милиона. Тогавашният министър-председател Бойко Борисов твърдеше, че с парите ще бъде изградено модерно съоръжение.


По-късно се разбра, че средствата са недостатъчни и общината веднъж вече отпусна средства.


Министърът на спорта в оставка Радостин Василев няколко пъти казва, че ако се дават пари за стадиони, ще са за всички, а не за отделни клубове. Той посочи, че се работи по програма за отпускане на 100 млн. лева за спортна инфраструктура на професионалните футболни клубове.


Общинските съветници от БСП предложили да се поискат пари от държавата с твърдението, че дори с тези 12 милиона лева от заема "Христо Ботев" няма да бъде завършен, пише БТА. Те попитали и защо се строят стадиони само на тези два футболни клуба, след като от подкрепа се нуждаят и другите два - "Спартак" и "Марица", както и други спортове извън футбола и плуването.


"На стадион "Марица" сме проектирали трибуната и козирката", отвърнал Димитров, цитиран от БТА. Кметът обяснил, че концесионерът на стадион "Спартак" иска да се направи нова концесия. "Строят се две зали за волейбол и баскетбол в район "Западен", добавил кметът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK