Революцията на футболното съдийство - от свирката до новите технологии

Революцията на футболното съдийство - от свирката до новите технологии

© ReutersФутболът извървява дълъг път и постоянно се развива" - така президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино представи новият проект, който включва използване на полуавтоматична технология за определяне дали има засада.


Тя ще бъде въведена на световното първенство в Катар, което ще се проведе между 21 ноември и 18 декември.


Всичко това показва революцията на футболното съдийство, което дори не е било включено в първия правилник на играта през 1863 г. Тогава мачовете не са включвали рефер на терена, а първата съдийска свирка е въведена през 1870 г.
В последните 15 години футболът търпи по-бурно развитие отвсякога, като технологиите са неизменна част от него.


Промените във футбола


"Имаше предположение, че един джентълмен никога не би извършил съзнателно нарушение, затова и в началото няма съдии", се казва в история на Законите на играта, публикувана от ФИФА.


Книгата разказва за промените в играта, въвеждането на дузпите през 1891 г., които са и една от най-драматичните промени в зората на футбола.


Първоначално споровете се решават от двамата капитани на отборите, по-късно от съдията, а няколко десетилетия по-късно реферите получават и двама помощници на страничните линии.


Революцията на футболното съдийство - от свирката до новите технологии

© Reuters


Сред технологиите, които направиха истинска революция в играта, е тази на голлинията. Тя е базирана на "ястребовото око" в тениса, като няколко камери следят дали топката преминава зад голлинията, за да се сигнализира на съдията дали има гол. Тя беше въведена през 2013 г., а само три години по-рано на световното в Южна Африка беше един от най-спорните моменти с незачетен гол на Англия.


Именно въвеждането на технологията на голлинията промени нагласата на футболните хора. Дотогава спортът беше изостанал в развитието си, но само година по-късно започна обсъждането за видеповторенията и видеоарбитрите (VAR).


ФИФА се стреми да навакса това изоставане и вече дори има отдел "Технологии и иновации".


Полуавтоматизираната технология за засада е най-новото допълнение към помощта за реферите. Футболът става все по-бърз, а съдиите нямат право на грешки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK