Топката за новия стадион е в ЦСКА, заяви министърът на спорта в оставка

Топката за новия стадион е в ЦСКА, заяви министърът на спорта в оставка

© Цветелина БелутоваТопката за изграждането на нов стадион на мястото на "Българска армия" е в ЦСКА, заяви министърът на спорта в оставка Радостин Василев. По думите му държавата очаква проект и банкови гаранции от футболния клуб.


"Няма никаква мъгла там. Доколкото знам, утре (сряда) има поредна среща между експертните групи на двете страни. Поставили сме си срок до края на годината да бъдат подготвени всички документи. В крайна сметка в ЦСКА е топката - те трябва да представят проект", каза Василев в сутрешния блок на Би Ти Ви.


"Държавата трябва да се запознае с този проект. Държавата може да не приеме този проект, той може да не удовлетворява държавата", посочи министърът в оставка.
"Всички договори на ЦСКА с трети контрагенти трябва да бъдат представени. Трябва да е ясно кой ще изгражда стадиона, дали ще се изгражда с кредити, дали ще се изгражда от инвеститори извън клуба, както те твърдят. Едно е ясно - държавата иска гаранции за строителството и изграждането на стадиона, за да не стане така, както прави Бойко Борисов в Пловдив - събориха двата стадиона на пловдивските стадиони и години наред те страдат в момента и се чудят как да си построят стадионите", каза Василев.


В Пловдив "Ботев" вече близо десетилетие опитва да изгради нов стадион "Христо Ботев" и затова играе на базата си в Коматево. Стадионът на "Локомотив" не е събарян, а се прави сектор по сектор.


Василев посочи, че за "Българска армия" няма да има проблем с устройствения план на Борисовата градина, защото новият стадион ще е в рамките на чашата на сегашния.


В началото на май министърът обяви, че ЦСКА е платил 3.1 млн. лева задължения за наеми на базите, които ползва, и че е подписан анекс към договора с държавното "Сердика спортни имоти", за да се продължи процедурата към изграждането на нов стадион. Месец по-късно след въпрос на депутата Петър Маринов Василев потвърждава, че към 30 април 2022 г. финансовите отношения между дружеството и ЦСКА са уредени чрез банков превод.


В отговора си той допълва, че на стадиона няма извършени никакви ремонтни или строителни дейности и няма сключени споразумения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK