Футболни клубове искат среща за увеличаване на парите от договора за тв правата

Договорът за телевизионните права в българския футбол е до 2026 г.

© LAP.BG

Договорът за телевизионните права в българския футбол е до 2026 г.Футболни клубове от Първа лига искат среща за преразглеждане на договора за телевизионните права. В основата е ръководството на "Пирин", който се е обърнал към останалите отбори в елита.


Изпълнителният директор на клуба от Благоевград Велислав Елезов каза пред "Дневник", че според него е необходимо да се подготви анекс към договора и сумата да се увеличи заради инфлацията. Той изтъкна, че от подписването на контракта разходите на клубовете са нараснали значително.


Надеждата му е темата да бъде поставена покрай предстоящото днес общото събрание на професионалната футболна лига (БПФЛ). На него основната точка е изборът на нов председател, като кандидатурите са на сегашния генерален мениджър Атанас Караиванов и издигнатия от "ЦСКА 1948" Александър Тодоров.
Елезов каза, че "Пирин" е изпратил писмо до останалите клубове, като е получил одобрение от повечето от тях. По думите му отговор не е дошъл от "Лудогорец", ЦСКА, "Спартак" (Варна) и "Хебър". Отговор не е получил и от Българския футболен съюз (БФС), БПФЛ и "Нова броудкастинг груп".


Настоящият договор беше одобрен от ръководството на БФС през 2020 г., а влезе в сила през 2021 г. Той е за пет години и е на обща стойност 32.5 млн. лева без ДДС, като всяка година се плащат по 6.5 млн. лева.


Време за разговор


Елезов смята, че първата стъпка е да се направи среща. Отговор от другите страни не е получен. "Дневник" потърси изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и Караиванов, но те не отговориха на обажданията.


От отдела за връзки с обществеността в "Нова броудкастинг груп" (НБГ) заявиха пред "Дневник", че договорът е двустранен - между компанията и БФС. "Предложения за промени по договорните условия не са обсъждани между страните. Като отговорна компания НБГ винаги е участвала в дебата за развитие на българския спорт", се казва в отговора.


Според Елезов е необходимо БПФЛ да влезе в ролята си на защитник на интересите на клубовете. "Професионалната футболна лига е субектът, който трябва да движи нещата. Тази инициатива не трябва да идва от нас като клуб, а от субекта, който трябва да ни представлява."


В основата на искането за разговор е "Пирин", който се надява да получи подкрепа от Професионалната футболна лига

© LAP.BG

В основата на искането за разговор е "Пирин", който се надява да получи подкрепа от Професионалната футболна лига


"Минималното увеличение на парите за телевизионни права трябва да бъде спрямо инфлацията за държавата от началото на подписването на договора до днес. Това е минимумът. Максимумът, който всеки нормален клуб би следвало да иска, е поне 50%, да не кажа и по-голямо увеличение", каза директорът на "Пирин". Той добави, че това е напълно нормално в бизнеса и даде пример с "Нова броудкастинг груп", която всяка година променя цените на платения спортен пакет "Диема екстра", чиито канали излъчват мачовете.


Елезов каза още, че на масата трябва да седнат и клубовете от Втора лига, защото това е и в техен интерес.


Той добави, че в повечето големи първенства телевизионните права носят съществена част от приходите на клубовете. "В "Пирин" парите от телевизионните права покриват някъде около 25% от разходите ни на година."


По думите му има и неяснота за това какво предстои за новия сезон, като стои и въпросът дали парите за клубовете няма да намалеят, защото отборите вече са 16 - с два повече от досегашните 14. "Никой не ни е информирал - същата ли е схемата за разпределение, какво предстои."


Потайната организация


Дълги години начело на БПФЛ беше Стефан Капралов, а организацията действаше с неясни функции. Единствената ѝ по-голяма отговорност се свежда до организирането на турнира за Купата на България и най-вече на финалния мач.


Елезов посочва, че липсва каквато и да е информация от двамата кандидати за поста. "Искам да видим платформи", заяви той.


Недоволството на професионалните клубове се усеща от отговорите им в анкета на фондация "Център за стратегическо развитие на спорта". От организацията пишат, че "в последните 12 години (БПФЛ) беше напълно обезличена и изпразнена от съдържание".


"В момента тази синекурна структура няма свой офис (като адрес на седалището фигурира този на счетоводната къща, която обслужва сдружението), няма сайт или профили в социалните мрежи, няма и членство в Асоциация на европейските професионални футболни лиги. Всичко това вероятно е направено, за да се скрие липсата на дейност по същество, а медийните изяви на президента ѝ Стефан Капралов се ограничават до тегленето на жребия за поредния кръг от турнира за Купата на България". От фондацията допълват, че изборното общо събрание на БПФЛ е забавено с близо 21 месеца след изтичането на мандата на ръководството.


В анкетата, изпратена до 18 клуба, които са били неизменна част от професионалния футбол в България през последните шест години (в рамките на втория мандат на Капралов), са получени отговори от едва девет клуба. "На въпроса "Намирате ли за полезно съществуването на БПФЛ?" повечето клубове отговарят, че въобще не виждат смисъл от съществуването ѝ, а останалите са на мнение, че има доста какво да се желае. Няма нито едно мнение "получаваме това, което очакваме", посочват от "Център за стратегическо развитие на спорта".


Нито един клуб не е получавал и годишен отчет за дейността на лигата и за начина на разходване на средствата, които се събират под формата на членски внос. "Трябва да се отбележи, че съгласно чл. 14, т. 2 от Устава на лигата общото събрание "се свиква по правило през първото тримесечие на всяка календарна година". Последното обаче датира от 2015 година", добавят от фондацията.


От там смятат, че "огромният потенциал за развитие на професионалния футбол остава напълно неоползотворен и това са пропуснати ползи за всички клубове".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK