Весела Лечева: Бюджетът за спорт е много малък

Весела Лечева: Бюджетът за спорт е много малък

© LAP.BGИзбори 2022

Служебният министър на спорта Весела Лечева смята, че министерството разполага с много малко средства въпреки рекордното увеличение.


"Бюджетът може да изглежда рекорден (123 млн. лева), но той представлява 0.08% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е изключително нисък бюджет за спорт. В страните от Европейския съюз най-ниският бюджет е 0.2-0.5%, в някои страни стига до 1-2% от БВП", каза тя пред Би Ти Ви.


"Моето желание е да се говори много повече за ученическите игри. Финалите на ученическите игри да се провеждат на националния стадион. Да говорим за студентски игри. Средствата за ученически и студентски спорт са унизително малко. Освен отделянето на средства, тези структури трябва да са чисто организационно добре укрепени."

По думите ѝ необходимо да се продължат стъпките в посока подготвяне на всички необходими документи за изграждането на нов стадион на ЦСКА.


"Има създадена работна група, която работи за отстраняването на всички правни и нормативни пречки за осъществяването на тази идея и цел. Трябва всеки да спазва условията, които били поети. Смятам, че това, трябва да се продължи по начина, по който беше започнато", каза Лечева.


През пролетта бившият министър на спорта Радостин Василев обяви, че е подписан договор с ЦСКА. До края на годината червените трябва да представят бизнес план и проект за изграждане на нов стадион.


Лечева заяви, че според нея е необходимо "сериозно обществено обсъждане" за бъдещето на комплекса "Червено знаме". Според нея трябва да се чуят експерти и да се избере най-добрата концепция за София.


На въпрос, свързан с управлението на Българския футболен съюз (БФС), Лечева даде знак, че според нея е необходима промяна.


"Мисля, че държавата въобще не трябва да се намесва в техните вътрешни процедури, изборни събрания и т.н. Всеки трябва да знае рецептата и да не се нарушава тънката линия, защото всяко лекарство може да бъде и отрова. Всеки трябва да знае докъде може да бъде полезен за обществената кауза, която защитава, и кога трябва да даде път на новите и на хората, които имат по-големи възможности. Усилията на всеки ще бъдат оценени подобаващо, ако бъде спазена тази мярка", добави Лечева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK