След юридическа каша: съдът отмени избора на Бербатов за президент БФС

След юридическа каша: съдът отмени избора на Бербатов за президент БФС

© LAP.BGИзборът на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз (БФС) на конгрес, проведен на 18 март 2022 г., е незаконен. Това реши Софийският градски съд (СГС), а новината съобщи именно Бербатов, който е опозиция на президента на футболната централа Борислав Михайлов.


През март близо 80 клуба избраха Бербатов за президент. Събитието се проведе в деня и на мястото на конгреса, който БФС свика, но впоследствие отмени.


"Съдът е отсъдил, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено, противно на твърденията на БФС", съобщи екипът на Бербатов във "Фейсбук".
Същевременно обаче СГС постановява, че решенията на този конгрес са незаконосъобразни и ги отменя. Това означава, че Бербатов е избран незаконно.


"За съжаление на всички желаещи скорошна промяна, съдът е решил, че БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на 18 март 2022 г., като е създал неяснота за провеждането му чрез бездействие на администрацията, която е допуснала публикуването на противоречива информация относно организирането на събранието (в Търговския регистър е публикувано, че събранието ще се проведе, докато на сайта на БФС пише, че е отменено)", съобщават от екипа на Бербатов и добавят:


"Според съда това е опорочило процедурата по определяне на делегати, защото с разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на Конгреса, БФС е попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас".


Кандидатът за президент на БФС поиска правата на 62 клуба, които бяха отмени, да бъдат възстановени.


"БФС не е имал право да изключи тези клубове, като се позове на собственото си неправомерно поведение".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK