Първа лига е в челото по текучество на футболиститеБългарското първенство остава сред тези с най-голямо текучество на футболистите, показват данните на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). Първа лига вече е на четвъртото място в Европа по най-кратък престой на играчите в даден клуб.


Средно един играч в България се задържа в отбора си по-малко от 16 месеца. В основата на проучването са поставени футболистите, играли в мачовете от началото на настоящия сезон.


По-кратък е престоят на играчите единствено в Кипър (13.2 месеца), Сърбия (15) и Гърция (15.2).
Най-голямо е текучеството в "Берое" - едва 6.4 месеца, като това се дължи на проблемите в клуба и обновяването на състава. На другия полюс е "Черно море" с почти две години, следван от "Лудогорец" (22.6 месеца).


Първа лига е в челото по текучество на футболистите

© CIES


Първа лига е в средата на класацията спрямо процента минути, изиграни от футболисти, които поне три години са били в школата на настоящия си клуб. Българското първенство подобрява показателите си спрямо процента минути, изиграни от чуждестранни футболисти (40.7%), като и там е в средата на таблицата.


Със 181.5 см среден ръст Първа лига е сред първенствата с най-ниски футболисти, като е на седмото място. Най-високи са играчите на ЦСКА (185.3 см) и "Левски" (183.3 см), а най-ниски - на "Лудогорец" (179.3 см).


Първа лига е по средата в Европа и по средна възраст с 26.4 години. "Септември" има най-младия отбор с 22.3 години, следван от "Левски", "Арда" и ЦСКА. В другата страна са "Берое" и "Пирин", които са единствените със средна възраст над 28 години.


Средната възраст на отборите

© CIES

Средната възраст на отборите

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK