Как "София оупън" влезе в историята като първия турнир, ръководен от жени

Как "София оупън" влезе в историята като първия турнир, ръководен от жени

© LAP.BGТенис турнирът в София от сериите АТП 250 влезе в историята на професионалните тенис надпревари. Той стана първият, който беше ръководен изцяло от жени. Съдиите на столовете, супервайзерът на АТП, директорът на турнира, съдиите на линиите, както и шефът на реферите - всички те бяха жени.


Директорът на "София оупън" Кей Годкхинди обясни защо това е толкова вълнуваща част от изминалия турнир.


"Честно казано, дори не осъзнахме този факт, тъй като всичко се случи много естествено. Отборът на турнира беше изграден от хора, които просто обичат това, което правят", коментира Годкхинди пред сайта на АТП. "Участвала съм в организирането както на мъжки, така и на женски турнири и въпреки че и имат своите специфики, накрая се свежда до едно и също нещо - надпреварата да мине без проблеми."
Според Годкхинди е много важно, че АТП дава шанс на жените да бъдат равни с мъжете.


"Ние сме малка част от по-голямо движение, в което се вижда, че не полът определя какви възможности получава един професионалист. Това е стъпка в правилната посока и съм много благодарна на АТП."


Вече няколко години се наблюдава ангажиране на жени съдии в турнирите на АТП. Един от пионерите в това отношение е Ан Ласер, която беше супервайзер на турнира.


Как "София оупън" влезе в историята като първия турнир, ръководен от жени

© LAP.BG


"Голяма чест е да съм първата жена, която изпълнява тази роля. Бях съдия на стола в АТП турнири в продължение на много години. Мисля, че тенисът еволюира в това отношение, което е нещо много хубаво. Горда съм с това, което правя. За бъдещето не тениса е добре, че преминаваме тази бариера и даваме шанс на все повече жени, както все по-често се случва в други спортове", казва тя.


Положителна оценка на всичко в София даде и един от съдиите на столовете, Орели Турт.


"Мисля, че тази идея на АТП е много добра. Няма значение дали си мъж или жена - важното е да си вършиш добре работата. Точно това се опитваме да покажем тази седмица. От друга страна, ще се чувствам още по-добре, когато наличието на изцяло женски екипи няма да бъде новина, а нормално явление."


На 29 септември всички мачове от програмата на централния корт в "София оупън" бяха ръководени от жени - нещо, което се случва за пръв път в историята на АТП.


"Съдийският отдел на АТП се стреми както към високи резултати, така и към разнообразни по състав екипи. Турнирът в София е доказателство за нашите успешни усилия в тази насока. Макар пътят към прогреса да е дълъг, ние сме горди от посоката, в която сме поели, и сме сигурни, че ни очаква светло бъдеще", коментира Али Нили, старши директор на съдийската комисия на АТП.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK