Разглобен и натоварен: Накъде ще отпътува стадион "974" след световното първенство

Стадион "974" вече прие няколко мача от световното

© Reuters

Стадион "974" вече прие няколко мача от световнотоЕдна от големите цели на всички страни, приемащи мащабни спортни събития, е да не оставят след себе си "бели слонове" (английски израз, използван за стадиони и зали, които се построяват за дадено събитие, а след това са неизползваеми). Катар твърди, че е взел мерки с мисъл за наследството след световното, както и че има ясен план за всеки от стадионите.


Вероятно най-интересният е свързан със стадион "974". Построен изцяло от контейнери и стомана, той е първият напълно разглобяем покрит стадион, пишат организаторите. Той отдава почит към традициите на Катар в търговията и корабоплаването, добавят те.


Името му идва от международния телефонен код на страната домакин. Освен това 974 е и точният брой на контейнерите, с които е изградено 40-хилядното съоръжение.

Ключовото за този стадион е идеята след световното първенство да бъде разглобен, натоварен и пренесен в друга държава.


Може ли да стигне до България


"Домакините имат ясна визия какво ще се случи с всеки от осемте стадиона на световното първенство. Дали тя ще се изпълни, предстои да видим и определено си заслужава да се наблюдава", каза директорът "Бизнес развитие" в "PWC Югоизточна Европа" Юлиян Михов пред "Дневник"."Започнах да се замислям дали не е хубаво България да кандидатства за този стадион. Това е единственият стадион, за който не пише, че ще бъде подарен на развиваща се държава. Като концепция е записано, че ще бъде подарен на държава, която изпитва затруднение със спортната инфраструктура. Мисля, че България покрива това изискване, за наше най-голямо съжаление", каза Михов.


Фотогалерия: Малко, но модерни и нагъсто - стадионите на световното по футбол
Фотогалерия: Малко, но модерни и нагъсто - стадионите на световното по футбол


Вече има твърдения, според които съоръжението ще бъде дарено на Уругвай, ако страната постигне мечтата си да бъде домакин на юбилейното световно първенство през 2030 г. Уругвай е организатор на първото в историята световно през 1930 г., а сега се кандидатира съвместно с Аржентина, Чили и Парагвай.


"Тази нова концепция в изграждането на съоръжения гарантира, че макар физическото присъствие на стадион "974" да е временно, неговото наследство ще бъде вечно", пишат организаторите.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK