Слънчеви панели и събиране на дъждовна вода: идеите на ЦСКА за новия стадион

Слънчеви панели и събиране на дъждовна вода: идеите на ЦСКА за новия стадион

© Анелия НиколоваСлънчеви панели на покрива ще осигуряват 20% от необходимата енергия за захранването на целия стадион - това обявиха от ЦСКА във втората част от рубриката "Знаете ли, че...", с която представят идеите си за бъдещия стадион "Българска армия".


След като преди седмица от клуба заявиха че 45% от площите около стадиона ще бъдат върнати на Борисовата градина, сега насочват вниманието към въпросите за околната среда. "Опазването ѝ е сред ключовите ни приоритети в идейния план", пишат червените.


"Отоплението и охлаждането на стадиона ще бъдат осигурени, като комбинираме т.нар. термопомпи "въздух-вода" с допълнителни електрически устройства, захранвани от соларни панели", посочват от ЦСКА.

"За да осигурим допълнителни източници на топлинна енергия, към момента планираме да инсталираме соларни панели на покрива на стадиона. 1360 броя соларни панела от видовете eFlex и класически ще бъдат разположени над секторите "А", "В" и "Б". Това ще осигури 356 000 kWh на година или 20% от необходимата енергия за захранването на целия стадион", добавят от футболния клуб.


Твърдението е, че водоснабдяването ще бъде осигурено чрез съвременна технология за събиране на дъждовна вода.


"Дъждовната вода от покрива на стадиона ще бъде събирана чрез вакуум система и след филтрация ще стига до резервоар, разположен под земята извън съоръжението. Излишната вода от поливните системи на терена също се събира, филтрира и стига до резервоар. Именно тези резервоари ще осигурят необходимото количество вода за напоителните системи и тоалетните. Средното потребление на вода в ден на мач е 154 м³", допълват от ЦСКА.


На 11 ноември ЦСКА показа докъде е стигнал клубът в подготовката си за изграждането на нов стадион. Стремежът на червените е същинската работа по него да започне през пролетта или лятото на 2023 г.


Министерството на спорта вече обяви, че ще се работи за създаване на съвместно дружество. Държавата ще участва с терена, а ЦСКА - с финансовата инвестиция.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK