Ла Лига размаха пръст пред "Барса" и "Реал" заради извънредно общо събрание в Дубай

Президентът на "Барселона" Жоан Лапорта (вдясно)

© Reuters

Президентът на "Барселона" Жоан Лапорта (вдясно)Барселона" и "Реал" (Мадрид) влязоха в ново остро противоречие с Ла Лига. В основата му се оказа отказът двата водещи клуба да изпратят свои представители на извънредно общо събрание на организацията.


Особеността е, че то ще се проведе в Дубай на 7 декември. Клубовете са били уведомени за събитието на 25 ноември. Целта е на общото събрание да се обсъжда развитието на лигата.


"Барселона" и "Реал" обявиха в сряда, че не приемат този подход.
"Смятаме свикването за незаконно, тъй като клубовете се събират на повече от 5000 км от седалището на Ла Лига", посочиха шампионите в позицията си. "Реал" смята за излишен разход организирането на пътуването на повече от сто души, когато събитието може да се проведе в Испания.


Луис Гарсия, посланик на Ла Лига: Важно е, че футболистите искат да играят в Испания
Луис Гарсия, посланик на Ла Лига: Важно е, че футболистите искат да играят в Испания

Според белите е напълно неоправдано общото събрание да се свиква по такъв "импровизиран" начин, без да са проведени обсъждания и задълбочен анализ.


"Реал" допълва, че това са "безотговорни действия на президента на Ла Лига (Хавиер Тебас), чиято икономическа стойност е необоснована и силно застрашава образа и репутацията на испанския футбол".


Изявлението на "Барселона" звучи почти по същия начин. Каталунците изтъкват, че на общото събрание трябва да се обсъждат промени в статута и общия правилник на Ла Лига, а това изисква предварително обсъждане. Те също посочват, че събитието е можело да се проведе в Испания.


Ла Лига отговори, че общото събрание е законно и съобразено с устава. От там уточняват, че са проведени информационни срещи, за да могат всички да се запознаят с въпросите, които ще се обсъждат.


"Присъствието в Дубай е доброволно", допълват от организацията с пояснението, че представителите на всеки клуб могат да участват и чрез конферентна връзка.


Лигата припомня, че през 2018 г. е имало общо събрание и в Индия. "То се планира като възможност да се подкрепи международното разрастване на клубовете."


"Лигата отново изразява съжаление, че странният критерий на малцина цели да засегне плановете за развитие на повечето (клубове)", се казва още в текста. От там добавят, че разходите по организацията не са прахосване на пари, а вложение в развитието.


Преди малко повече от година Ла Лига упрекна "Барселона" и "Реал", че опитват да спрат израстването на останалите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK