Отмяна на наказанието на Русия не стои на дневен ред, съобщи МОК

Томас Бах

© Reuters

Томас БахМеждународният олимпийски комитет (МОК) не планира незабавно да отмени санкциите срещу Русия и Беларус, въпреки че квалификационният процес за летните игри в Париж през 2024 г. стартира след няколко месеца. Това съобщиха от МОК след събрание на организацията в понеделник.


През февруари МОК издаде насоки до спортните организации да отстранят от състезания представители на Русия и Беларус. Това се случи след началото на войната в Украйна, която Москва нарече "специална военна операция".


В речта си в първия ден от заседанието на Изпълнителния съвет на МОК говорителят Марк Адамс заяви, че няма промяна в санкциите.
"Сега не е моментът да отменяме санкциите срещу Русия и Беларус, каза Адамс. Санкциите остават в сила в голяма степен."


Въпреки че събитията, които се отчитат за квалификациите в някои спортове, вече са проведени, повечето пресявки ще се състоят през следващите 18 месеца. Общо 32 спорта са включени в програмата за олимпийските игри през 2024 г., като се очаква общо над 10 000 спортисти да се класират.


От МОК добавят, че най-лесният начин за отмяна на санкциите ще е изтегляне на войските от Украйна. "Това е доста просто. Излезте от Украйна", заяви миналата седмица президентът на световната атлетика лорд Себастиан Коу.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK