ЦСКА и държавата пристъпиха към създаване на дружество за стадиона

ЦСКА и държавата пристъпиха към създаване на дружество за стадиона

© Анелия НиколоваДържавата и футболният ЦСКА направиха крачка напред към целта за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия". Дружеството "Сердика спортни имоти" ЕАД и клубът са подписали меморандум за създаване на съвместно дружество, съобщи министерството на спорта (ММС).


"С подписания меморандум двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Към меморандума е подписано и приложение, представляващо учредителния акт на дружеството", гласи информацията.


В нея се посочва още, че с приложението двете страни са постигнали съгласие за структурата и дейността на съвместното дружество.
"Създават се условия ПФК "ЦСКА София" ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър. "Сердика спортни имоти" ЕАД не поема ангажименти относно финансирането на бъдещото строителство, което трябва да бъде осигурено изцяло от футболния клуб", добавят от министерството.Намерението за създаване на съвместно дружество, в което държавата да участва с имота, а ЦСКА с финансовата инвестиция, е от няколко години. Бившият министър на спорта Радостин Василев беше предложил различен вариант. След идването на служебния министър Весела Лечева отново на дневен ред беше върната темата за учредяване на съвместно дружество.


ОТ ЦСКА обясниха, че са готови на всякакви варианти за партньорство с държавата и "ще спазваме всички законови разпоредби само и само да стигнем до строеж на ново, модерно спортно съоръжение, което София заслужава". Червените добавят, че ръководството на клуба и международните проектанти продължават усилената работа по идейния проект и техническите параметри на стадиона.


От няколко седмици ЦСКА запознава привържениците си с идеите за бъдещия стадион. Едно от основните послания на клуба е, че 45% от площите около стадиона ще бъдат върнати на Борисовата градина.


"От самото начало имахме два приоритета. Първият и най-основен беше връщането на емблемата у дома. И вторият е изграждане на модерен стадион, както и обновяването на спортната база в Панчарево", каза синът на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, в средата на ноември. Той потвърди, че ако всичко с документите е наред, клубът е готов да започне строежа през пролетта или лятото на 2023 г.


През пролетта ЦСКА изчисти задълженията си към министерството, като плати 3.1 млн. лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK