Уязвимите към хазарта сами ще се вписват в регистър, който да ги спира от залагания

Агенцията за приходите отчита голям ръст на лицензираните сайтове за залози

© Dado Ruvic, Reuters

Агенцията за приходите отчита голям ръст на лицензираните сайтове за залозиХората, които смятат, че са уязвими към хазартните игри, сами ще се вписват в регистър, чиято цел е да ограничава участието им в залагания, съобщава Националната агенция за приходите (НАП). Поддържането на списъка се възстановява от 12 декември след двегодишно прекъсване.


"Всяко лице, което смята, че има проблем с хазарта, както и лицата, чието социално положение и/или равнище на доходи може да ги направи по-податливи към участие в хазартни игри и развиване на хазартна зависимост, могат да се впишат в "Регистър на уязвимите лица", посочват от агенцията в сайта си.


Там е публикуван тест за самооценка на хазартните навици.
Посочва се, че всеки сам подава заявка да бъде вписан в регистъра, ако прецени, че има проблем. Искането се заявява в офис на НАП или по електронен път. В него може да се посочи период, за който да важи, но той трябва да е поне две години. Отново всеки сам може да поиска да бъде изваден от списъка.


"Важно за потребителите на онлайн залагания е да са отговорни и внимателни както за своята игра, така и за своето поведение", заявяват от НАП.


Агенцията за приходите отчита голям ръст на лицензираните сайтове за залози. Броят им вече е 16, а до 2021 г. са били едва шест, пишат от НАП. Спрените хазартни платформи заради липсата на лиценз са повече от 130.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK