Община Пловдив ще иска пари от държавата за завършването на стадиона на "Ботев"

Община Пловдив ще иска пари от държавата за завършването на стадиона на "Ботев"

© facebook.com/stadionbotevЗа да бъде завършен изцяло стадион "Христо Ботев" и да може да отговаря на условията за получаване на категория "4" от УЕФА, ще са необходими 26 млн. лева. Това обяви община Пловдив, като се позова на информацията от строителя на съоръжението Илиян Филипов.


По-рано във вторник той е внесъл окончателните количествено-стойностни сметки по преработените проекти на арх. Георги Савов.


Заместник-кметът Пламен Райчев каза, че общата стойност на стадиона "няма да превиши първоначалната, заложена в обществената поръчка и индексирана съгласно приетата от Министерския съвет методика за индексиране по Закона за обществените поръчки".
"Още тези дни ще подготвим докладна до Министерския съвет с писмено искане за дофинансиране на стадиона за завършването му в неговата цялост. Ще анексираме договора на изпълнителя със заема от 12 милиона, който община Пловдив тегли с решение на общинския съвет. На срещата беше обсъдена и възможността да се кандидатства за европейски средства, ако футболният клуб получи домакинство на финален мач от голям евротурнир", добави Райчев.


Наскоро кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че общината не разполага с необходимите средства за завършването на стадиона.


Сега от общината добавят, че има програма на УЕФА, по която европейският футболен съюз може да финансира чрез БФС строителството на спортни съоръжения за евентуално домакинство на финал на голям турнир, при гаранции, че общината е ангажирана със строежа.


"Първият етап от строежа на стадиона заедно с допълнително извършените дейности възлиза на 34 993 000 лева без ДДС, сочат направените от фирмата изчисления. В този етап влизат изграждането на метална покривна конструкция за секторите А и В, покритие на сектор А, видеонаблюдение, озвучаване и цялостна вертикална планировка на стадиона", съобщават от общината.


Началото на "размразяването" на строежа беше поставено с отпускането на 25 млн. лева от държавата с решение на бившия министър-председател Бойко Борисов преди две години. След това общината тегли кредити, за да осигури допълнително финансиране.


Привърженици на "Ботев" няколко пъти предупреждаваха, че са готови да протестират, ако се правят промени в предварителни план за изграждането на стадиона. Строежът започна по времето, в което собственик на клуба беше банкерът Цветан Василев, но след фалита на КТБ проектът беше замразен. От тогава футболният отбор играе домакинските си мачове на базата си в Коматево.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK