Време за раздвижване: през 2022 г. българите са се насочили към физическа активност

Повече от половината спортуващи казват, че спазват хранителен режим

© LAP.BG

Повече от половината спортуващи казват, че спазват хранителен режимПрез 2022 г. българите постепенно, макар и недостатъчно, са се насочили към физическа активност или спорт.


Съпоставката с данните за 2019 и 2020 г. показва, че през 2022 г. намалява процентът на хората, които отговарят, че никога не спортуват или не извършват физическа дейност (45% през 2019 г., 48% през 2020 г. и 37% през 2022 г.). Тези хора са се насочили към движение веднъж в месеца или два-три пъти в месеца, показват данните. При онези, които преди три години са заявили, че спортуват поне веднъж седмично, разликите сега са минимални.


Това показват данните от проучването MultiSport Index на IPSOS България, проведено в края на миналата година по поръчка на "Бенефит системс България". В изследването, което е проведено с национално представителна извадка, авторите определят като спорт целенасочените спортни занимания, а като физическа активност - ходене, каране на колело, преходи, лов и риболов.
Посочва се, че 45% от българите не извършват физическа активност, а основните причини са липса на интерес и липса на време.


От практикуваните спортове на челните места са фитнесът, физическите упражнения, бягането и футболът, а значително се увеличава и интересът към народните танци.


Данните показват, че активно спортуващи (тези, които спортуват поне веднъж седмично), са около 900 хил. души - те са предимно млади хора на възраст между 15 и 29 години, мнозинството от които са работещи. Сред тази група има отличително повече висшисти спрямо общото ниво, посочват авторите.


Време за раздвижване: през 2022 г. българите са се насочили към физическа активност


През 2022 г. има осезаем ръст при хората, спортуващи на открито, но постепенно се възстановяват и нивата на връщане към обектите на закрито, които бяха силно засегнати заради мерките покрай коронавируса.


Значително се увеличава броят на активно спортуващите, които заявяват, че спазват хранителен режим - те са 55% от отговорилите спрямо 33% през 2019 г. Въпреки че най-много от тях посочват, че сами определят режима си, все повече хора се обръщат към специализирана литература, ползват индивидуален специалист или купуват хранителен режим онлайн.


"Макар да има още много да работим като общество, смятам, че данните от проучването са обнадеждаващи. Динамиката през годините показва, че се движим повече от всякога, а работещите хора разбират и оценяват позитивите на спорта върху ефективността и добруването им", заяви маркетинг мениджърът на "Бенефит системс България" Алиция Любенов.


От компанията обявиха, че през февруари ще бъде представено приложението на "Мултиспорт". Идеята е дигиталната карта да улесни достъпа до спортните обекти и намирането на подходящо място за спорт.


Авторите уточняват, че проучването е проведено от 18 до 31 октомври 2022 г. Интервютата са направени с помощта на таблети сред 1000 респонденти, мъже и жени на възраст между 15 и 69 години. Респондентите са от 28 области в страната, от градски и селски райони.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK