Кметът на Пловдив вече гледа към отпускане на още пари за стадиона на "Ботев"

Държавата вече отпусна 25 млн. лева за стадиона на "Ботев", а общината тегли кредит

© botevplovdiv.bg

Държавата вече отпусна 25 млн. лева за стадиона на "Ботев", а общината тегли кредитКметът на Пловдив Здравко Димитров е наредил за сесията на общинския съвет на 9 февруари да се изготви предложение за осигуряване на допълнителни средства за довършването на стадион "Христо Ботев". Това става след остри критики от страна на привърженици на футболния клуб, които твърдят, че кметът се готви да позволи част от средствата, предвидени за козирка на съоръжението, да бъдат използвани за друго.


В началото на седмицата те настояха общинският съвет да укаже изрично, че парите са за козирка. Искането им е целият стадион да бъде покрит.


"Здравко Димитров държи да се довърши изцяло козирката и покритието й плюс фасадата на трибуна А. Възложено е на дирекция "Строителство и инвестиции" да изготви количествено-стойностни сметки за необходимите за целта средства", написаха от общината. И добавиха думите на кмета: "Държа на пълна прозрачност при разходването на средствата за Колежа."
Няколко пъти в последните седмици той казваше, че общината не разполага с необходимите средства за довършването на стадиона. Затова беше поискана подкрепа от Министерския съвет.


Инвестицията започна с 25 млн. лева, отпуснати от държавата, а след това община Пловдив изтегли 12 милиона кредит.


Успоредно с това Димитров беше призован за спешна лична среща с привърженици на другия водещ отбор в града - "Локомотив", чийто стадион също се модернизира. За него държавата отпусна 12 млн. лева, а други 12 милиона дойдоха от общината след кредит.


Запалянковците искат да обсъдят сумите, необходими за довършването на стадион "Локомотив", "както и възстановяването на 2 милиона лева от отпуснатите средства, които бяха върнати на общината за ползване за други цели в края на 2022 г.".


"Предвид събитията през последните месеци, динамичните събития и текущото състояние на бюджета за строителство, смятаме, че е необходимо средствата за изграждането на обекта да бъдат актуализирани. Наблягаме на обстоятелството, че ние, в качеството си на граждани на Пловдив и данъкоплатци, повдигаме въпрос за дофинансиране и равнопоставеност единствено защото ситуацията е динамична, а не поради очевадни злоупотреби и целенасочено отклоняване на средства, както се случва с бездънната яма на бул. "Източен", заявиха привържениците, като визират стадиона на "Ботев".


"Не можем да скрием, че и проведената преди дни "спонтанна" театрална постановка под надслов "кой ще ни даде пари", поредна серия, допълнително катализира нашата реакция. За кой ли път сме свидетели как за обект, който беше частично изграден, когато беше взето решение да бъдат отпуснати средства за изграждането на стадионите в Пловдив, се искат поредните милиони, които очевидно не се използват по предназначение. За кой ли път сме свидетели как кметът удобно отсъства от града по времето на такива "спонтанни" брожения, след които също така "спонтанно" се появява спасител - ловец на електорат, който, непонятно в качество си на какъв, се разпорежда да бъдат отпуснати общински, наши средства, за да може грабежът на бул. "Източен" да продължи, а с него и отклоняването на средства", добавят те.


Привържениците на "Локомотив" добавят, че ако Димитров откаже срещата или изпрати свой представител, "за нас това ще бъде просто потвърждение, че постановката в един пловдивски хотел (където се събраха запалянковците на "Ботев") е предварително режисирана, както и вероятната последвала реакция за осигуряване на средства".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK