"Националният отбор е кауза": Георги Иванов видя изваждане на думите от контекста

Георги Иванов-Гонзо

© Reuters

Георги Иванов-ГонзоТехническият директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов-Гонзо заяви, че думите му за подбора на играчите в националния отбор са извадени от контекста. Според него "категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение".


На среща с представители на детско-юношеските школи във вторник той каза, че докато ръководи националните отбори "чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата" няма да играе за България.


"Принципната ми позиция е ясна - в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това", заяви Иванов в позиция, разпространена от БТА.
"Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят - нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена", добави Иванов.


По думите му вратите на националния отбор са отворени за български играчи, които са израснали в чужбина. Той даде пример с Лукас Петков от Бундеслигата, чиито документи футболният съюз опитва да подготви.


"Има и още доста играчи, които имат български корени, и които наблюдаваме. Всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме. Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка".


Иванов каза през септември 2022 г., че големият брой на чужденците в българското първенство е проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK