Руските спортисти получиха знак, че ще могат да се състезават в Азия

От Международния олимпийски комитет заявиха след обсъждане, че "никой спортист не трябва да бъде спиран от състезания само заради паспорта си"

© Reuters

От Международния олимпийски комитет заявиха след обсъждане, че "никой спортист не трябва да бъде спиран от състезания само заради паспорта си"Спортистите от Русия и Беларус биха могли да участват в състезания в Азия. Знак за това даде Международният олимпийски комитет (МОК), който разглежда възможностите за завръщането им в международните прояви.


От организацията съобщиха, че Азиатският олимпийски съвет е предложил спортистите от Русия и Беларус да се състезават в Азия. МОК посочи, че "приветства и оценява" поканата.


В момента спортистите от двете държави нямат възможност да участват в състезания в Европа заради различни ограничения, основната част от които са свързани с войната в Украйна.
МОК гледа към възможността да включи спортистите от Русия и Беларус в олимпийските игри в Париж догодина като неутрални състезатели под олимпийското знаме, но все още не се знае дали и как те биха могли да се класират, пише "Ройтерс". Едната възможност е, ако бъдат допуснати до квалификационни състезания в Азия.


От Международния олимпийски комитет заявиха след вътрешно обсъждане, че "никой спортист не трябва да бъде спиран от състезания само заради паспорта си".


Тепърва ще се определят "строгите изисквания", на които тези състезатели ще трябва да отговарят, за да получат зелена светлина. Едно от тях е спортистът да не подкрепя войната в Украйна, като ще се следи също и за спазване на антидопинговите правила.


Руският футбол също погледна към Азия - през ноември 2022 г. местният футболен съюз заговори за възможността да се отдели от УЕФА и да стане член на азиатската конфедерация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK