Отвесно и право нагоре: историята за маршрута под Монблан, прокаран от българи


Сила, увереност, богат опит и пълно съсредоточаване. Това са част от задължителните изисквания за катерачите, устремили се към поредното предизвикателство в планината.
Всички те са необходими в още по-голяма степен, когато някой реши да тръгне по нов маршрут.


През лятото на 2022 г. Виктор Варошкин и Емилиян Колевски направиха точно това. Двамата прокараха маршрут на 4000 метра надморска височина на 50-метров гранитен монолит под връх Монблан. И го кръстиха "Електрик авеню".


Една от особеностите в новия маршрут спрямо другите два, които вече съществуваха, е, че категорията е по-лесна. "Това дава възможност на повече хора да се катерят", казва Колевски.


Приключението, запечатано във впечатляващи кадри, е част от програмата на "Дни на предизвикателствата". Фестивалът ще се проведе на 1 и 2 февруари 2023 г. в кино "Люмиер".


В София ще пристигне и планинският водач Тиери Рено.


На фестивала ще бъде представен и проектът на Българското дружество за защита на птиците за закупуване на земи в Сакар, където могат да бъдат задомени и съхранени няколко застрашени от човешката дейност вида - лалугерът, царският орел и соколът, чиито естествени местообитания - пасищата, масово биват превръщани в обработваеми земи, от което тези видове нямат друг избор, освен да избягат, посочват организаторите.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK