Искане на нов заем за стадиона на "Ботев" доведе до критики към кмета на Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

© Димитър Марков

Кметът на Пловдив Здравко ДимитровЖеланието на кмета на Пловдив Здравко Димитров общината да отпусне допълнителни средства за строежа на стадиона на футболния клуб "Ботев" доведе до нови критики към него. Преди два дни, след среща със строителя Димитров заяви, че за довършването на съоръжението не достигат 22.5 млн. лв.


Засега крайната цена за строежа на стадион "Христо Ботев" е 58.5 млн.


В коментар в социалните мрежи общинският съветник от "Демократична България" Владимир Славенски нарече Димитров "най-големият риск за бюджета на Община Пловдив".
"Днес получихме неговото съставено набързо, необосновано и зле написано решение за довършването на стадион "Христо Ботев". С една кратка табличка (която е трудно да се разчете) и с голословно "дава съгласие за осигуряване на средства" кметът ни моли да връчим още 22.5 млн. лева на досегашният строител, който, както стана известно, строи некачествено и опасно за хората", съобщи Славенски във "Фейсбук".


"Видимо е пренебрегната волята на феновете и видимо кметът бърза да осигури още средства за строителя. От проекта на решение остава абсолютно неясно откъде ще дойдат тези пари. Ще ги иска от държавата? Ами ако министърът на финансите откаже?"


В последните дни феновете на "Ботев" излязоха на протест заради забавения строеж.


Независимият общински съветник Слави Георгиев прогнозира, че "новите милиони за Колежа ще отворят работа на прокуратурата".


Според него от искането на кмета Димитров стават ясни три неща. "Поради неодобрено от Общински съвет препроектиране, но по искане на неформални структури, нямащи участие във възлагането на обществена поръчка и отсъстващи като страна по ЗМСМА, са извършени допълнителни разходи в размер на 6.2 млн. лв."


Второто е: "Отново не се предоставя информация как и за какво са похарчени предоставените до момента от държавата 25 млн. лв. и допълнително 12 млн. лв. по теглен от общината заем."


Стадион "Христо Ботев".

© botevplovdiv.bg

Стадион "Христо Ботев".


Георгиев също задава въпрос откъде ще бъдат осигурени допълнителните средства.


Димитров побърза да се защити, като в четвъртък вечер обяви, че "преработката на първоначалния проект за стадион "Христо Ботев" е станало по настояване на привържениците на "Ботев". Това е довело до оскъпяване на строителството с 6 194 322.32 лв.


В петък сутринта фенове на другия голям клуб от града - "Локомотив", се срещнаха с кмета. Те поискаха пълен одит на строителството на стадиона на "Ботев" и призоваха Димитров да не отпуска допълнителни средства. От "Локомотив" държат двата клуба да имат равно финансиране.


"Поводът е предложението 22 млн. да се дадат на един компрометиран строител за завършване на един стадион. Кметът иска в края на мандата си да задължи с 22 милиона общинския бюджет за следващите години. Това застрашава редица обекти в града, включително и нашият стадион", обявиха феновете.


Пред тях Димитров пое ангажимент да се направи най-доброто и за двата клуба.


"Ще направя всичко възможно аз и ОбС да предприемем най-доброто за двата клуба. Може и за стадион Локомотив да отпуснем средства. Ще има нова среща в понеделник. Нормално е, аз винаги съм казвал, че не деля феновете. Както искам да се завърши единия стадион, така и другия".


Нито е хубаво, нито е готово: привърженици на "Ботев" искат отговори за стадиона
Нито е хубаво, нито е готово: привърженици на "Ботев" искат отговори за стадиона

Кметът на Пловдив дори загатна, че може да се направи промяна със стадиона на "Ботев".


"В понеделник срещата ще е с представители на двата клуба. Не искам да бъдат неспокойни. Винаги феновете на "Локомотив" са били коректни към мен. Може да изтеглим предложението за стадион "Ботев", докато няма пълен консенсус".


По същото време заместник-кметът по финанси Величко Родопски обяви, че Общинският съвет ще гласува предложението на Димитров.


" Всяка извършена дейност е актувана, но няма как да платим за нещо, което не е извършено. Строителят казва, че ако се одобри предложението, до края на година ще е готов стадионът и ще може да приема мачове, а плащането ще бъде на по-късен етап", каза Родопски пред "Дарик".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK