Британското правителство отложи създаването на регулатор на Висшата лига

Британското правителство отложи създаването на регулатор на Висшата лига

© ReutersБританското правителство е отложило публикуването на документи, с които да се създаде нов незаивисим регулатор на Висшата лига. Според информационната агенция PA решението не се дължи на закъснели промени в документа, а е свързано с обема на други правителствени дейности и желанието да се гарантира, че той няма да остане в сянка, докато "Даунинг стрийт" се занимава с широко разпространените стачки в публичния сектор.


Най-ранното публикуване на документа ще стане в края на февруари.


За създаване на независим регулатор се говори от 2019 г., но проектът излезе на преден план, след като през 2021-а водещите клубове в Европа обявиха отделянето си в Суперлига. По-късно плановете пропаднаха.
Основната идея на този регулатор е той да има правомощия за налагане на споразумение за финансово разпределение на Висшата лига, Английската футболна лига (ЕФЛ) и Футболната асоциация (ФА), ако те не могат да постигнат споразумение помежду си.


Трите организации се срещат редовно, за да обсъдят така наречената "Нова сделка за футбола", която включва разговори за начина на разпределение на парите от Висшата лига към останалите части на пирамидата.


В момента клубовете от Висшата лига са против такъв регулатор, тъй като създаването му може да промени настоящата система, според която участниците в елита получават в пъти повече от тези в останалите нива.


Вестник "Сън" съобщава и за идея за данък върху трансферите. Става въпрос за данък в размер до 10 % върху трансферните сделки във Висшата лига, за да се подпомогне допълнително пирамидата, което според изчисленията може да доведе до допълнителни 160 млн. паунда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK