Община Пловдив отпуска още 32.7 млн. лева за стадионите на "Ботев" и "Локомотив"

Община Пловдив отпуска още 32.7 млн. лева за стадионите на "Ботев" и "Локомотив"

© LAP.BGС 46 гласа "за" и само един против Община Пловдив прие предложение да отпусне още 32.7 милиона лева за стадионите на местните футболни клубове "Ботев" и "Локомотив" - "Христо Ботев" и ст. "Локомотив".


Заседанието на Общинския съвет се проведе при условия на обсада на сградата от фенове на двата отбора. Още от сутринта те изразиха намерението си да протестират при отказ.


Заради това в града пристигнаха и допълнителни сили на жандармерията.
Отпуснатите средства се разпределят в три бюджетни години за двата тима поравно: за 2023 г. - по 5 358 699 лв.; 2024 г. - по 5 500 586 лв.; 2025 г. - по 5 500 586 лв.


"Решението е трудно, но ще го изпълняваме", каза кметът Здравко Димитров.


От общинския съвет уточниха, че ще бъдат създадени и две постоянно действащи комисии, които да следят за строително-ремонтните дейности. В тях ще влизат по един съветник от политически представените групи в общинския съвет и един независим съветник, строителен и авторски надзор, КАБ КИБ, външни експерти и представители на сдруженията на двата клуба.


Едновременно с това ще бъде изпратено искане за финансиране до Министерството на младежта и спорта (ММС). Предложението беше направено от Веселина Александрова от "Демократична България", която отбеляза, че планирането на средства за три години напред е обещание и че парите могат да бъдат пренасочени за други обекти.


Темата със стадионите на двата клуба стана актуална в последните седмици, след като кметът на Пловдив Здравко Димитров поиска допълнителни средства и заяви, че 22.5 млн. лева не стигат, за да се довърши съоръжението на "Ботев", известно като "Колежа". Димитров поиска помощ от държавата, след което направи предложение към Общинския съвет за нов заем.


Привържениците на "Ботев" заплашиха с протести, а тези на "Локомотив" поискаха помощта да бъде еднаква и за двата клуба.


След десет години и десетки милиони вповече: стадионът на "Ботев" още е в бъдещето
След десет години и десетки милиони вповече: стадионът на "Ботев" още е в бъдещето

Стадионът на "Ботев" се строи от 2013 г., като проектът спираше многократно заради различни причини, най-вече липса на финансиране и смяна на собствеността на клуба. Този на "Локомотив" се ремонтира поетапно и сега са готови две от трибуните.


През февруари 2020 г. правителството отпусна 37 млн. лева за двата стадиона (25 млн. за "Ботев" и 12 за "Локомотив"). От тогава многократно се изрази мнение, че средствата не са достатъчни. Последното забавяне доведе до разрив в отношенията между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кмета Димитров, след което той напусна партията, но запази поста си.


Решението на общинския съвет за отпускане на допълнителни средства не е първо подобно. Извънредно предложение имаше и през март 2022 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK