МОК не отстъпва: Олимпийските игри не могат да разделят и изключват спортисти

МОК не отстъпва: Олимпийските игри не могат да разделят и изключват спортисти

© ReutersОлимпийските игри не могат да разделят и да изключват спортисти, заяви в сряда Международният олимпийски комитет (МОК). С това от организацията защитават мнението си да позволят на руски и беларуски спортисти да се класират за летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.


В изявление по повод първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, на 24 февруари миналата година, МОК заяви, че игрите имат обединяващ характер, който насърчава мира.


В последните седмици МОК е изправен пред голям натиск, който се увеличава. Общо 35 страни подписаха писмо, с което искат отговори от олимпийския комитет за неутралния статут на Русия и Беларус. От ЕС единствено България и Унгария не са подписали писмото.
"Олимпийските игри не могат да предотвратят войни и конфликти. Нито пък могат да се справят с всички политически и социални предизвикателства в нашия свят. Това е сферата на политиката. Но олимпийските игри могат да дадат пример за свят, в който всички уважават едни и същи правила и се съобразяват едни с други", се казва в изявлението на МОК.


"Игрите обаче могат да отворят вратата към диалога и изграждането на мира по начин, по който изключването и разделението не го правят".


Украйна вече заплаши да бойкотира игрите в Париж, ако руски и беларуски състезатели бъдат допуснати. Други държави също изразиха готовност.


"Нашата мисия винаги е била да насърчаваме мира чрез спорта. МОК остава ангажиран с тази мисия да обединява целия свят в мирно съревнование и до днес. Усилията за укрепване на мира се нуждаят от диалог. Състезание със спортисти, които спазват Олимпийската харта, може да послужи като катализатор за диалог, който винаги е първата стъпка към постигането на мир".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK